Bostadspriserna stiger trots ökad arbetslöshet och konkurserna är lägre än tidigare trots rekordfall i BNP, konstaterar Christina Nyman.

Under rubriken ”en kris olika andra kriser” reflekterar Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kolumn över hur den rådande hälsokrisen skiljer sig från andra kriser.

”Det som sticker ut är alltså både bakgrunden till krisen och de snabba och omfattande penning- och finanspolitiska åtgärderna. Och det gör också att de ekonomiska sambanden ser annorlunda ut än vad vi är vana vid”, skriver Nyman i Handelsbankens veckobrev Makrosvepet.

Det bådar gott, tror experten

Hennes slutsats är, så här långt, att centralbankernas, regeringarnas och myndigheternas åtgärder varit framgångsrika för att hindra utslagning av företag och till viss del arbetskraft.

ANNONS
ANNONS

”Det ger bra förutsättningar för en stabil återhämtning när restriktionerna tas bort”, tror Handelsbankens chefsekonom med en brasklapp om att stimulanserna inte får tas bort för tidigt.

”Till skillnad från många andra länder har vi i Sverige förmånen att ha en låg statsskuld, vilket ger större möjligheter till expansiv politik. Så min uppmaning till beslutsfattare är att våga satsa på framtiden. Det betalar sig.”

Läs även: Handelsbanken: Det kan stjälpa återhämtning [DagensPS.se] »