Storbanken skruvar ner tillväxtprognosen i år men höjer densamma kraftigt för nästa år, rapporterar TT.

ANNONS

I artikeln, som publiceras på SvD, framgår det att Handelsbanken räknar med att återhämtningen för både den svenska och globala ekonomin drar ut på tiden på grund av den andra pandemivågen.

I år sänker Handelsbanken därför BNP-tillväxten för Sverige till 2,8 procent. Tidigare förväntade sig banken en svensk tillväxt på 4,1 procent.

För nästa år, 2022, kalkylerar dock Handelsbanken med en tillväxt i den svenska ekonomin på 4,1 procent, det kan jämföras med den tidigare prognosen där tillväxten låg på 2,7 procent.

Det kan ge en rekyl

Banken tror att det kan ta fart i höst, förutsatt att viktiga pusselbitar faller på plats och att utfasningen av de ekonomiska stimulanserna inte sker för tidigt.

”Vår bedömning är att vaccinering i kombination med minskad smittspridning under våren kan ge en rekyl i den ekonomiska aktiviteten från det andra eller tredje kvartalet 2021”, skriver Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i ett pressmeddelande, uppger TT.

Nyman ser ökad aktivitet framöver när det gäller restaurangbesök, resor och upplevelser, dessutom förväntar hon sig att återhämtningen i ekonomin leder till fler företagsinvesteringar i maskiner och byggnader, som i sin tur mynnar ut i ett anställningsbehov.

”Men den definitiva vändningen i arbetslösheten i Sverige dröjer till senare i år”, tillägger Christina Nyman, enligt TT.

ANNONS
ANNONS

Läs mer på SvD.se.

Läs även: Sveriges ljusa framtid – se varför [DagensPS.se] »