Dagens PS

Glädjeskutt för svenska kronan

Handelsbanken krona
Enligt valutaexperterna på Handelsbanken fortsätter kronan stärkas mot euron de närmaste månaderna. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 18 dec. 2020Publicerad: 18 dec. 2020

Det går bra för svenska kronan. Den stärktes under torsdagen mot en rad valutor. Enligt SEB finns det en rad förklaringar till förstärkningen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På torsdagskvällen låg kronan på 8,27 kronor mot dollarn. Sedan årsskiftet är det en ökning med knappt 12 procent mot dollarn. Även mot euron och det brittiska pundet stärktes kronan – till 10,15 kronor per euro, och med 11,26 kronor per pund.

Draghjälpen kommer bland annat från norskt håll – med räntebeskedet från Norges bank som lämnade räntan oförändrad på noll procent och samtidigt höjde räntebanan längre ut.

”Jag tror att det här bidrog till att den norska kronan stärktes men också att den svenska drogs med då de handlas väldigt mycket i tan­dem numera”, säger Carl Hammer, analyschef på SEB, till Di.

Positiva handelsförhandlingar

I övrigt var det positiva signa­ler från handelsförhandling­arna mellan Storbritannien och EU, samt dollarförsvag­ningen som stärkte kronan.

Carl Hammer förklarar att när dollarn tar ett kliv ner så brukar det innebära ett steg upp för kronan. Och även något som kan hålla i sig.

“Vi tror på en fortsatt svag dollar, och att dollarn handlar under 8 kro­nor inom 3–6 månader”, säger han.

Långsiktigt bättre

ANNONS

Carl Hammer säger vidare att kronan långsiktigt kan klara sig bättre under lågkonjunkturen än många andra valutor, men att det kan bli svajigt under korta perioder. Handelsavtalet mellan EU och Storbritannien, menar han, är viktigt för kronan.

”Dels för att det sker vid en tidpunkt då omsättningen är väldigt låg i kronan, och mark­naden kommer dra med kro­nan i fallet – då vi är en liten öppen ekonomi.”

Läs mer: Kronrally mot dollarn – men alla är inte vinnare

 

 

 

 

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS