”Håller dollarn på att erodera?” frågar sig expert och slår fast att svenska Riksbanken samtidigt övergett inflationsmålet.

ANNONS

En dollar kostar nu 8:64 kronor. Det innebär att kronan snart noterar sin starkaste växelkurs mot dollarn på två år, skriver Realtid som pratat med Danske Banks chefsekonom Michael Grahn om fenomenet.

Riksbanken har gått sin egen väg bland centralbanker och höjt styrräntan. Det är en stor bidragande orsak till kronförstärkningen, som sker på bekostnad av inflationsmålet i spåren av coronakrisen – en inflation som ändå håller sig snubblande nära uppsatta 2 procent, förklarar Danske Banks chefsekonom.

Han utgår från att Riksbanken är skapligt nöjd med det.

Spiller över negativt på exportbolagens vinster

”Baksidan av Riksbankens problem är att det blir billigare för hushållen, vars köpkraft ökar. Omvänt minskar förstås de svenska exportföretagens konkurrenskraft. Gissningsvis får det framför allt en negativ effekt på vinsterna kommande kvartal”, säger Michael Grahn till Realtid.

Någon ytterligare höjning av styrräntan från Riksbankens sida tror han inte på.

ANNONS
ANNONS

När det sedan gäller dollarns dramatiska tapp, säger Michael Grahn:

”Man kan fundera på dollarns ställning som världens reservvaluta. Håller dollarn på att erodera som ett resultat av den exploderande skuldsättningen i USA? Finns det i så fall något alternativ?”