Visst blir det recession – men inte i närheten av 2020 års djupdykning. USA är, som dagens PS berättat, på väg in i en lågkonjunktur, men lika illa som under pandemin blir det inte enligt experterna.

ANNONS

En recession är definitivt på gång, men det blir mer en liten dipp än en djup svacka. Ekonomerna tror att den amerikanska ekonomin kommer att klara sig mycket bättre nu än under pandemin.

Ekonomin störtdök i USA

Under den första covid-vågen störtdök USA:s ekonomin. Framför allt drabbades tjänsteföretagen, när människor slutade att gå på restaurang, handla i butik, resa och bo på hotell. Arbetslösheten slog i taket. Företagen sa upp folk på löpande band, och den ekonomiska tillväxten var på den lägsta punkten i modern historia, enligt Business Insider.

USA mot recession – men inte i närheten av 2020
Arbetslösheten gick i taket och tjänstesektorn drabbades hårt när ekonomin dök 2020. Foto: TT

Värsta sedan 1940-talet

När nu räntan stiger och efterfrågan på varor sjunker kan det visserligen innebära att tillväxten stannar av, men den kommer inte att dyka som för ett par år sedan. Under andra kvartalet 2020 sjönk bruttonationalprodukten i USA med 31,2 procent – den värsta ekonomiska tillbakagången sedan 1940-talet. Förutsatt att det inte kommer en ännu värre covid-variant är det inte troligt att recessionen vi nu ser blir lika allvarlig.

USA 2020 unik situation

”2020 var, förstås, en väldigt unik situation”, säger Alex Lin, ekonom på Bank of America till Insider. ”Farten och omfattningen på nedgången var någonting vi aldrig sett förut.”

”Konsumenterna har samlat på sig en massa tillgångar under den här cykeln, så det finns motståndskraft nu”, fortsätter han.

Mindre smärtsam nedgång

Det som skiljer sig är orsakerna, alltså. Ekonomerna tror att en nedgång som orsakas av Feds försök att sakta ned inflationen leder till en mer normal recession. En global pandemi ger helt andra följder, som vi såg 2020.

Det som kan hända nu är att efterfrågan på varor, som exploderade under pandemin, går tillbaka till ”normalläge”, det vill säga vad den var före pandemin. Tjänstesektorn, däremot, kan gå starkt framåt i USA när människor nu vill, och kan, gå på restaurang, konserter, resa, och handla i butik utan restriktioner.

ANNONS
ANNONS

Om det blir en recession blir den mycket mindre smärtsam än den förra, tror experterna.

Läs även: Janet Yellen varnar för långvarig inflation [Dagens PS]

Läs även: Marknaden övertygad: Recession nästa år [Dagens PS]