Negativ tillväxt väntas för andra kvartalet i rad och därmed uppfyller USA tumregeln för en recession, skriver CNBC.

ANNONS

En Fed-mätning i Atlanta visar att tillväxten i ekonomin endast blir 0,9 procent på årsbasis under andra kvartalet.

Tidigare låg förväntan på 1,3 procents tillväxt under Q2.

Under första kvartalet i år var tillväxten för den amerikanska ekonomin 1,5 procent.

Den ena indikatorn efter den andra visar nu, enligt CNBC, att USA kan vara på väg in i en djup lågkonjunktur – en recession – och det beror bland annat på skyhög inflation vid sidan av dämpade vinstutsikter hos företagen.

Inget är hugget i sten och flera bedömare på Wall Street tror att det finns tillräckligt med motståndskraft i konsumtionsutgifterna och att jobbtillväxten ska hindra USA från att glida in i en recession.

ANNONS
ANNONS

Avfärdar talet om en förestående recession i USA

”Min känsla är att ekonomin kommer att bromsa in, men egentligen bara tillbaka till sin långsiktiga trendmässiga tillväxttakt på 1,8 procent”, säger exempelvis Joseph Brusuelas, chefsekonom på konsultföretaget RSM.

Han tror inte att en recession står för dörren.

National Bureau of Economic Research (NBER) säger att tumregeln för att en recession är i antågande är två kvartal i följd med negativ tillväxt, men det är inte alltid det stämmer, framgår det också.

CNBC uppger dock med hänvisning till uppgifter som går tillbaka ända till 1947 att det inte hänt att en recession utlösts när två kvartal i rad uppvisat negativ tillväxt.

För den amerikanska centralbanken Federal Reserve, som med räntehöjningar bedriver kampen mot inflationen, är förhoppningen att det blir en mjuklandning av ekonomin.

Fed-ordförande Jerome Powell kan emellertid inte garantera att det blir så:

ANNONS
ANNONS

”Det kommer inte att bli lätt”, har Powell uttalat.

BBC rapporterar att Världsbanken varnar för att mindre utvecklade länder i Europa och Östasien stor inför risken att drabbas av recession till följd av bland annat kriget i Ukraina.

”Kriget i Ukraina, nedstängningar i Kina, störningar i leveranskedjan och risken för stagflation bromsar tillväxten. För många länder kommer recession att vara svår att undvika”, säger Världsbankens ordförande David Malpass.

Läs även: Janet Yellen varnar för långvarig inflation [Dagens PS]