ANNONS
Företrädesemission 27 sep - 11 okt 2023

CNBC: USA uppfyller tumregel för recession

Uppdaterad: 08 juni 2022Publicerad: 08 juni 2022
USA recession
Negativ tillväxt väntas för andra kvartalet i rad och därmed uppfyller USA tumregeln för en recession, skriver CNBC. (Foto: TT)

Negativ tillväxt väntas för andra kvartalet i rad och därmed uppfyller USA tumregeln för en recession, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

En Fed-mätning i Atlanta visar att tillväxten i ekonomin endast blir 0,9 procent på årsbasis under andra kvartalet.

Tidigare låg förväntan på 1,3 procents tillväxt under Q2.

Under första kvartalet i år var tillväxten för den amerikanska ekonomin 1,5 procent.

Den ena indikatorn efter den andra visar nu, enligt CNBC, att USA kan vara på väg in i en djup lågkonjunktur – en recession – och det beror bland annat på skyhög inflation vid sidan av dämpade vinstutsikter hos företagen.

Inget är hugget i sten och flera bedömare på Wall Street tror att det finns tillräckligt med motståndskraft i konsumtionsutgifterna och att jobbtillväxten ska hindra USA från att glida in i en recession.

Avfärdar talet om en förestående recession i USA

“Min känsla är att ekonomin kommer att bromsa in, men egentligen bara tillbaka till sin långsiktiga trendmässiga tillväxttakt på 1,8 procent”, säger exempelvis Joseph Brusuelas, chefsekonom på konsultföretaget RSM.

Han tror inte att en recession står för dörren.

National Bureau of Economic Research (NBER) säger att tumregeln för att en recession är i antågande är två kvartal i följd med negativ tillväxt, men det är inte alltid det stämmer, framgår det också.

CNBC uppger dock med hänvisning till uppgifter som går tillbaka ända till 1947 att det inte hänt att en recession utlösts när två kvartal i rad uppvisat negativ tillväxt.

För den amerikanska centralbanken Federal Reserve, som med räntehöjningar bedriver kampen mot inflationen, är förhoppningen att det blir en mjuklandning av ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Fed-ordförande Jerome Powell kan emellertid inte garantera att det blir så:

“Det kommer inte att bli lätt”, har Powell uttalat.

BBC rapporterar att Världsbanken varnar för att mindre utvecklade länder i Europa och Östasien stor inför risken att drabbas av recession till följd av bland annat kriget i Ukraina.

“Kriget i Ukraina, nedstängningar i Kina, störningar i leveranskedjan och risken för stagflation bromsar tillväxten. För många länder kommer recession att vara svår att undvika”, säger Världsbankens ordförande David Malpass.

Läs även: Janet Yellen varnar för långvarig inflation

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 27 sep - 11 okt 2023

Investera i framtidens livsmedelsproduktion med svenska foodtech-bolaget Agtira AB. Bolagets affärsidé är att utveckla och sälja odlingssystem samt tillhörande IT-lösningar för framtidens hållbara livsmedelsproduktion i urbana miljöer. För att bemöta den ökande efterfrågan och för att tillföra finansiella resurser för att fullfölja rådande affärsplan genomför Bolaget nu en företrädesemission, läs mer och teckna nedan.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS