USA:s finansminister Janet Yellen varnar för en långvarig inflation i USA samtidigt som Världsbanken sänker sina globala tillväxtprognoser och flaggar för recession i många länder.

ANNONS

Janet Yellen uppgav på tisdagen att den höga inflationen kommer hänga kvar i USA.

”Jag förväntar mig att inflationen kommer att förbli hög, även om jag verkligen hoppas att den kommer att sjunka nu”, sa hon.

Janet Yellen varnar för en långvarig inflation

Inflationen har stigit över 8 procent i USA och Yellen skyller bland annat på kriget i Ukraina för de stigande priserna, skriver Wall Street Journal.

”Det är praktiskt taget omöjligt för oss att isolera oss från chockerna som inträffar i Ryssland och som påverkar de  globala oljepriserna”, uppgav Yellen och tillade:

”På medellång sikt är det avgörande att vi blir mer beroende av vind och sol som inte är föremål för geopolitisk påverkan.”

ANNONS
ANNONS

En gallon (3,8 liter) bensin kostar nu i genomsnitt 4,91 dollar i USA, vilket är 2 dollar dyrare än under förra året.

Liknar 1970-talets stagflation

Världsbanken målar upp en lika dyster bild framöver, där ekonomin liknar 1970-talets stagflation, med hög inflation och svag tillväxt.

”Risken från stagflation är betydande”, sa David Malpass, ordförande för World Bank.

”Flera år av inflation över genomsnittet och tillväxt under genomsnittet verkar nu sannolikt.”

Han tillade samtidigt att det kommer bli svårt för många länder att undvika recession som svar på kriget i Ukraina och alla de avbrott som lockdowns i bland annat Kina har orsakat.

ANNONS
ANNONS

Dock skiljer sig situationen åt jämfört med stagflationen på 1970-talet eftersom dollarn är stark, råvaruprishöjningarna är mindre och balansräkningarna för stora finansinstitutioner generellt sett är starka.

”Till skillnad från 1970-talet har centralbanker i avancerade ekonomier och många utvecklingsekonomier nu tydliga mandat för prisstabilitet, och under de senaste tre decennierna är de trovärdiga när det gäller att uppnå sina inflationsmål”, uppger Världsbanken.

Läs även: Makrostatistik lyfter Kinas aktiemarknad [Dagens PS]