ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Janet Yellen varnar för långvarig inflation

Uppdaterad: 08 juni 2022Publicerad: 08 juni 2022
Janet Yellen
Janet Yellen pekar åter igen med ett varningens finger. (Foto: TT)

USA:s finansminister Janet Yellen varnar för en långvarig inflation i USA samtidigt som Världsbanken sänker sina globala tillväxtprognoser och flaggar för recession i många länder.

ANNONS
ANNONS

Janet Yellen uppgav på tisdagen att den höga inflationen kommer hänga kvar i USA.

“Jag förväntar mig att inflationen kommer att förbli hög, även om jag verkligen hoppas att den kommer att sjunka nu”, sa hon.

Janet Yellen varnar för en långvarig inflation

Inflationen har stigit över 8 procent i USA och Yellen skyller bland annat på kriget i Ukraina för de stigande priserna, skriver Wall Street Journal.

“Det är praktiskt taget omöjligt för oss att isolera oss från chockerna som inträffar i Ryssland och som påverkar de  globala oljepriserna”, uppgav Yellen och tillade:

“På medellång sikt är det avgörande att vi blir mer beroende av vind och sol som inte är föremål för geopolitisk påverkan.”

En gallon (3,8 liter) bensin kostar nu i genomsnitt 4,91 dollar i USA, vilket är 2 dollar dyrare än under förra året.

ANNONS
ANNONS

Liknar 1970-talets stagflation

Världsbanken målar upp en lika dyster bild framöver, där ekonomin liknar 1970-talets stagflation, med hög inflation och svag tillväxt.

“Risken från stagflation är betydande”, sa David Malpass, ordförande för World Bank.

“Flera år av inflation över genomsnittet och tillväxt under genomsnittet verkar nu sannolikt.”

Han tillade samtidigt att det kommer bli svårt för många länder att undvika recession som svar på kriget i Ukraina och alla de avbrott som lockdowns i bland annat Kina har orsakat.

Dock skiljer sig situationen åt jämfört med stagflationen på 1970-talet eftersom dollarn är stark, råvaruprishöjningarna är mindre och balansräkningarna för stora finansinstitutioner generellt sett är starka.

“Till skillnad från 1970-talet har centralbanker i avancerade ekonomier och många utvecklingsekonomier nu tydliga mandat för prisstabilitet, och under de senaste tre decennierna är de trovärdiga när det gäller att uppnå sina inflationsmål”, uppger Världsbanken.

Läs även: Makrostatistik lyfter Kinas aktiemarknad

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS