Dagens PS

"Meme-aktier" stekheta: Gamestop och AMC upp 100 procent

Meme-aktier
Gamestop och AMC tokrusar igen, som ett eko från 2021. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Gamestop öppnade upp 98 procent när Wall Street drog igång handeln för dagen, och biografkedjan AMC steg 110 procent. “Meme-aktier” är tillbaka med en rejäl smäll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under början av pandemiåret 2021 rusade en del aktier hundratals procent baserat på att de blivit ett meme på internet och hejades på av småsparare.

Nu är det 2024 och vi är där igen, och det är samma aktier som rusar även denna gång.

“Roaring Kitty” tillbaka

Hela cirkusen drog igång igen under gårdagen när en av de drivande personerna kring Gamestop-soppan från 2021 bröt tystnaden, vilket Dagens PS rapporterade om på måndagen. Användaren “Roaring Kitty” la upp en bild på en person som lutar sig framåt i en datorstol, vilket räckte.

Under gårdagen steg Gamestop 74 procent på börsen, och på tisdagen öppnade aktien som sagt 110 procent upp. Även svenska småsparare hakar på, Gamestop var mest handlade aktie hos Nordnet på måndagen, vilket Dagens PS rapporterat om.

Även andra så kallade “meme-aktier” följer med i den nya manin. Biografkedjan AMC steg 98 procent, den gamla mobiltelefontillverkaren Blackberry steg 17 procent, hörlurstillverkaren Koss steg 40 procent och nätmäklaren Robinhood är upp 8 procent.

Blankare med handen i syltburken

Precis som 2021 finns det sådana som fastnat med handen i syltburken. Bara på måndagen förlorade blankare som satsat emot Gamestops aktie upp mot 9 miljarder kronor.

ANNONS

Att straffa hedgefonder som “blankar” och satsar mot en aktie var också en stor del av den uttalade poängen med rallyt 2021 som drevs på av småsparare på internetforum. Skulle manin fortsätta även denna gång kan det bli riktigt dyrt för den som är på fel sida ekvationen.

Läs även: “Rytande kattungen” tillbaka – Gamestop rusar igen (Dagens PS)

Läs även: Smällen för Gamestop-blankarna: 9 miljarder (Dagens PS)

Läs även: Gamestop förklarat – så funkar “memeaktier” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS