Dagens PS

Undersökning: Tre globala börser som klarar tvåsiffrigt i år

Globala börser
Bara 3 av 15 globala börser stiger tvåsiffrigt i år, enligt en undersökning bland aktiestrateger. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 feb. 2024Publicerad: 24 feb. 2024

Det är bara tre av de femton stora globala indexen för börser som kommer gå upp mer än 10 procent i år, enligt en ny undersökning av Reuters.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Reuters undersökning är gjord bland 150 aktiestrateger i världen om hur de ser på läget de kommande månaderna och resten av året för 15 stora index.

Strategerna är ganska positiva och tror att alla de största börserna kommer att stiga under det här året.

Men det blir inte med särskilt mycket, enligt undersökningen. Bara 3 av de 15 största indexen (Japans Nikkei 225, Dow Jones i USA och Indiens Nifty 50) kommer att stiga med mer än 10 procent, enligt analytikerna. Jämförelsevis var det bara 2 av 15 index (Storbritannens FTSE 100 och Kanadas TSX 300) som misslyckades med det i fjol.

Japan på rekordnivåer

Tokyobörsen är upp 44 procent på ett år, och är nu åter på rekordnivåerna från 1989. Hittills i år är Nikkei 225 upp 16,8 procent. Analytikerna förväntar sig att det stannar där men att Tokyobörsen ligger runt de nivåerna vid årets slut.

Dow Jones Industrial Average är upp 4 procent hittills i år. Men sedan oktober är det 20 procent, och analytikerna tror inte att rallyt blir så mycket större. Vid årets slut är Dow Jones upp strax över 10 procent, enligt Reuters undersökning.

Läs även: Japan slår 1989 års rekord – grönt i hela Asien (Dagens PS)

ANNONS

Senaste nytt

USA och Indien överpresterar oftast

ANNONS

Nifty 50 i Indien har stigit 2,4 procent i år, en trög start efter fjolårets 24 procentiga uppgång. Analytikerna tror det stannar strax över 10 procent.

“Den indiska ekonomin förblir en “stjärnpresterande” ekonomi jämfört med andra tillväxtmarknader, säger Neeraj Chadawar, chef för kvantitativ aktieanalys på Axis Securities till Reuters.

Sägas ska dock att USA och Indien är just de två marknader som överpresterat oftast jämfört med analytikernas förväntningar sedan åtminstone 2010, skriver nyhetsbyrån.

Spanien sist bland globala börser

I botten av undersökningen hamnar Madridbörsens IBEX 35, som bara förväntas stiga någon procent. Hittills i år är indexet upp 0,25 procent – i fjol var det dock succé med en uppgång på över 20 procent.

Londonbörsen däremot hade en uppgång på 3,8 procent förra året, en bra bit under världsindexet MSCI All Country World som steg 19 procent. Inte heller i år blir det någon rusning i London, det blir bara ett par procents uppgång tror analytikerna. Hittills i år är det en nedgång på 0,2 procent.

Läs även: Världens börser slår rekord – utom Kina (Dagens PS)

Läs även: Teknikfondförvaltaren öppnar upp om sina två senaste aktiefynd (Dagens PS)

ANNONS

Läs även: Nördiga “börslingot” – kan du alla? (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS