Dagens PS

Teknikfondförvaltaren öppnar upp om sina två senaste aktiefynd

Veckans Börsprofil
Teknikförvaltaren Johan Nilke på Lannebo Fonder är Veckans Börsprofil hos Dagens PS. (Foto: Lannebo Fonder)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 23 feb. 2024Publicerad: 23 feb. 2024

Veckans börsprofil är Johan Nilke som förvaltar två olika teknik-fonder på Lannebo fonder. Nilke delar med sig av sin syn på de största makrotrenderna just nu, senaste inköpen till fonderna och hur man bäst kan hitta nya case.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Veckans börsprofil är artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans.

1. Du förvaltar tillsammans med din kollega Helen Groth två olika teknik-fonder. Utöver AI som är på allas läppar, vad skulle du säga är den största makrotrenden inom ert investerarunivers just nu?

Den största makrotrenden för alla investerare oavsett inriktning är just nu inflationen, räntan och huruvida vi kommer få en mjuklandning i ekonomin.

Ser man mer till teman inom “teknikdriven tillväxt” så är cybersäkerhet ett område som får mycket uppmärksamhet. Det är fortsatt en fragmenterad marknad och flera av våra innehav har tyvärr köpts upp. Samtidigt kommer det nya till börsen såsom Yubico som varit en del av Teknik Småbolag sedan fusionen med ACQ Bure (börskurs ACQ Bure) förra året.

ANNONS

Senaste nytt

2. Vilket var ert senaste tillskott till fonderna och varför?

I fonden Teknik var det spanska Amadeus IT som levererar mjukvara och tjänster till reseindustrin. Det är en bransch som fortfarande återhämtar sig efter pandemin men det pågår också en omställning i branschen som skapar en del oro. Amadeus är en av tre stora spelare som dominerar branschen och som på grund av viss osäkerhet handlas på rimliga värderingsnivåer trots att bolaget fortsätter växa tvåsiffrigt med god marginal.

I Teknik Småbolag investerade vi i höstas i kanadensiska Topicus.com som är en serieförvärvare av små vertikala mjukvarubolag. Det liknar svenska Vitec (börskurs Vitec) men Topicus är mer spridda geografiskt.

3. Har de senaste årens småbolagsturbulens och förändrade ränteläge påverkat er investeringsstrategi på något sätt?

ANNONS

Det har egentligen inte påverkat vår strategi nämnvärt. Vi har alltid haft ett fokus på lönsamma bolag. Sen kanske vi tittade lite extra på bolagens skuldsättning när ränteoron tog fart på riktigt i början av 2022.

Vi har även löpande tagit ner antalet innehav i portföljen som ökade för att få en bättre riskspridning när värderingar drog iväg fram till 2021.

4. Lannebo Fonder har gjort sig särskilt kända för att propagera för så kallad aktiv förvaltning. Vad innebär det för den som inte är bekant med begreppet?

Ja, aktiv förvaltning ligger oss varmt om hjärtat och är hela grunden till att Lannebo startades. För oss handlar investeringar om att förstå verkligheten och därför nöjer vi oss inte med att sitta framför våra skärmar och läsa rapporter. Vi är ofta ute på fältet och träffar de bolag vi investerar i och tar ansvar som ägare genom att engagera oss i valberedningar, rösta på stämmor och träffa ledningar.

Jag tror också att den frihet som vi förvaltare har, att investera på det sätt som vi tror på, är väldigt sällsynt. Enligt mig är det den bästa modellen för att skapa en god riskjusterad avkastning över tid. 

5. Vad är ditt bästa tips för att upptäcka nya case?

Sätt upp egna investeringskriterier och var nyfiken! Ta kanske ett ämne eller en marknad som intresserar dig, lyssna på poddar, läs branschtidningar, prata med insatta. Samla sedan alla bolag du hittar och börja gå igenom deras finansiella data utifrån dina investeringskriterier.

Viktigaste av allt är såklart att göra sin egen analys. Finns så mycket brus och egenintresse där ute och bara för att du läser om ett bolag i en intervju med en förvaltare behöver det inte vara rätt investering för dig.

ANNONS

Läs mer:

Veckans börsprofil: Frida Bratt: “regeringen borde rulla tillbaka ISK-skattehöjningen”

Veckans börsprofil: Unga Aktiesparares vd: “börsintresset borde vara som störst nu”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS