Dagens PS

Världens börser slår rekord – utom Kina

börser
Världens börser slår nya rekord, utom Kina. (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 feb. 2024Publicerad: 18 feb. 2024

Dagens PS har rapporterat om hägrande all-time-high i Japan och även om USA:s jämförelseindex S&P 500 som passerat en magisk toppnivå – det är bara i Kina som börsen hackar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Kina är det fortsatt turbulent i spåren av jättelandets ekonomiska avmattning, fastighetskris och geopolitiska spänningar till väst, vilket fått investerarna att fly även om de just nu positionerar sig för ett rejält lyft på de kinesiska aktiemarknaderna när dessa öppnar på nytt på måndagen efter det långa nyårshelgsfirandet, rapporterar Financial Times.

Även Bloomberg uppger att den kinesiska aktiemarknaden är inställd på “en solid omstart” när börshandeln återupptas på måndagen.

Läs också: Så gör investerarna nu – när börsen i Kina skakar Dagens PS

Dagens Industri berättar att investmentbanken Morgan Stanleys världsindex MSCI World satte nytt rekord i veckan, och som bekant har även det breda amerikanska S&P 500 nått en ny rekordnivå medan Tokyobörsens Nikkei 225 i fredags var snubblande nära att slå sitt 34 år gamla börsrekord.

Läs mer: Så nära var Tokyobörsen alla tiders rekord Dagens PS

Så nära är Stockholmsbörsen nytt rekord

I Stockholm rycker samtidigt storbolagsindexet allt närmare en rekordnivå, det fattas bara 2 procent dit och kanske bryter det så kallade OMXS30-indexet igenom den barrären när den nya veckans börshandel inleds på nytt på måndagen.

Läs även: Fyra Wallenberg-jättar slår nya kursrekord Dagens PS

ANNONS

Den amerikanska inflationen, som presenterades på tisdagen, drog ner börshumöret, men det var bara temporärt. Börsen föll på de minskade förhoppningarna om snabba räntesänkningar från Fed i USA.

På torsdagen lyfte Wall Streets ledande index på nytt för att åter falla tillbaka på fredagen och stänga på minus, det har varit lite grann av berg- och dalbana på USA:s börsmarknad under den gångna veckan.

Läs mer: Wall Street bröt fem veckors vinstsvit Dagens PS

Men i det stora hela är det bara konstatera att börserna har präglats av tjurmarknad i upptakten av det nya året och även de sista månaderna av 2023, vilket Dagens PS återkommande rapporterat om.

Läs också: Analys: KPI-siffran borde inte orsaka panik Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Det eldar på världens börser

“Bränslet till det globala börsrallyt, som nu har pågått i snart fyra månader, är att sannolikheten för en mjuklandning för den globala ekonomin har ökat i kombination med en stark övertygelse på aktiemarknaden om att centralbankerna kommer att sänka räntan ett flertal gånger under året. Låt vara att startdatumet för den första räntesänkningen sannolikt sköts upp något i och med USA:s inflationsutfall för januari”, skriver Dagens Industri från sin horisont.

Tidningen slår fast att AI-boomen bidragit till uppgången på världens börser, där Kina är enda undantaget och nu har noterat de lägsta nivåerna på fem år.

ANNONS

Japan leder börsligan (+14 procent i år och) där samtliga börser, utom Kina alltså, noteras för nya rekord.

Även på två års sikt toppar Japan den globala börslistan med en uppgång på 41 procent, skriver Di.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS