Efter det europeiska räntebeskedet och många starka rapporter steg breda Stockholmsindex med 4,2 procent, vilket är rekord för i år. Flera börsraketer stiger tvåsiffrigt.

ANNONS

Europeiska centralbanken kom med väntade styrräntehöjningen med 50 punkter till 3 procent. Marknaden svarade positivt med det stora börskalaset både i Sverige och internationellt.

Missa inte: Självkörande bilar är usla för miljön [Dagens PS]

Det rapporterar Dagens Industri i en artikel på sin hemsida.

Tvåsiffriga börsraketer

Tilsammans med flera rapportraketer som Kinnevik och Embracer var torsdagen en munter dag för aktiespararna.

Kinnevik rusade över 10 procent på torsdagen. Trots ett tufft år där portföljvärdet halverats bådar en välfylld kassa på 10 miljarder för en god startposition för 2023, rapporterar Di.

Även Embracer stiger 9 procent. Amazon Games ryktas planera köpa rättigheterna till spelsuccén Tomb Raider av Embracer. Embracer släpper kvartalsrapporten först den 16 feburari för det sista kvartalet 2022, men Amazon Games släpper sin rapport redan på fredagen.

Stora börskalaset

Dagens PS har redan rapporterat om SKF som gör en stark comeback på rapporten. På torsdagen rusade aktien 9 procent.

Electrolux är dagens jumbo. När andra bolag går med stora plus skadeskjuts aktien av att nyligen rapporterat att man slopar utdelningen helt för 2022 på grund av rörelseförlusterna under året som gått. Utsikterna för 2023 är om möjligt ännu dystrare. Electrolux tappade 10 procent fram till torsdagens stängning.

Läs mer om börsen:

SKF rusar på rapporten [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Marknaden tror att Amerikanska centralbanken Federal Reserve bluffar [Dagens PS]

”Gör som Kina, förbjud krypto” [Dagens PS]

Eurozonen höjer räntan med 50 punkter [Dagens PS]