En ny studie, gjord av MIT, ett av världens främsta lärosäten, visar att framtidens självkörande bilar kommer att vara usla för miljön, mycket på grund av de enorma mängder datorer som fordonen kräver. Det rapporterar De Zeen.

ANNONS

Studien påvisar att om självkörande bilar når en global nivå så kommer de kraftfulla datorerna som krävs ombord att generera lika mycket koldioxidutsläpp som samtliga datacentrum i bruk i dag.

Lika mycket som Argentina

Idag producerar dessa datacentrum ungefär 140 miljoner ton koldioxidutsläpp, vilket är lika mycket som Argentina eller 0,3 procent av det totala i världen. Sverige står för ungefär 50 miljoner ton av varje år.

MIT:s studie visar att samma mängd hade producerats om det fanns en miljard självkörande bilar – vilket är mindre än antalet bilar det finns idag – som alla körde en timme per dag med en dator som genererar 840 watt i effekt.

För att parera denna utveckling krävs det att datorer görs mer effektiva i en bra mycket högre takt än idag.

Studien använde sig av statistiska modeller för att visa hur utsläppen kan leda till att utsläppet ökar på ett okontrollerbart vis i 90 procent av fallen.

Självkörande bilar innebär miljömässigt självmord

Enligt studien måste vi effektivisera datorer i en högre utsträckning än vad vi gör idag för att detta inte ska bli ett framtida problem.

Det handlar om att utveckla självkörande bilar som har ett mindre klimatavtryck från ruta ett.

Studien bygger på fyra variabler – antalet bilar i den globala flottan, effekten av datorerna i respektive bil, antal timmar som respektive bil kör, samt mängden koldioxidutsläpp som varje enhet el producerar.

Lösningen på problemet verkar vara att utveckla hårdvara specifikt för självkörande bilar. Med det sagt går utvecklingen inte framåt i den takt som industrin tidigare trott.

ANNONS
ANNONS

Det lär dröja extremt länge innan vi faktiskt ser en miljard självkörande bilar på världens vägar, men precis som när man kör bil gäller det att planera sin körning.

För att läsa mer om studien kan du klicka här.

Läs även: Experten – självkörande bilar är en bluff [Dagens PS]
Läs även: Självkörande bilar fungerar inte utan människor [Dagens PS]