Dagens PS

Topp-strategen: Börsen är i en dödszon

strateg
Aktier har inte varit så dyra sedan 2007 enligt aktieriskpremie-måttet som i sin tur gått in i "dödszonen", varnar superhyllad analytiker. (Foto: TT / Pixabay / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 feb. 2023Publicerad: 21 feb. 2023

Aktier har inte varit så dyra sedan 2007 enligt aktieriskpremie-måttet som i sin tur gått in i “dödszonen”, varnar superhyllad analytiker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han är inte vem som helst, Michael Wilson, strateg på Wall Street-banken Morgan Stanley.

Förra året rankade institutionella investerare Wilson som den bästa av alla börsstrateger i en undersökning, skriver Bloomberg som uppger att Morgan Stanleys guru nu varnar för att USA:s breda börsindex S&P 500 kan rasa med 26 procent under årets första halvår.

Amerikanska aktier har blivit dyra, varningstecknen blinkar allt starkare och risken har ökat för en fortsatt hökaktig räntepolitik från centralbanken Federal Reserve, enligt proffset.

Aktier på dyraste nivån sedan 2007

Det här bådar inte gott för aktier, anser han och pekar på det kraftiga rallyt i år där både institutionella och privata investerare uppträtt ovanligt hausseartat.

Detta har gjort aktier till de dyraste sedan 2007 utifrån måttet på aktieriskpremie, som har gått in i en nivå som kallas “dödszonen”, enligt Wilson, konstaterar Bloomberg.

Enligt MS-strategen är vinstförväntningarna på börsen 10-20 procent för höga, samtidigt som riskbelöningen för aktier är “mycket dålig” med tanke på att Fed inte på långa vägar avslutat sin monetära åtstramning.

Fram till nyligen levde investerarna i tron att Fed snart skulle dra ner på sina räntehöjningar för att senare i år avsluta den aggressiva räntepolitiken helt.

ANNONS

Men den amerikanska inflationen är inte under kontroll, samtidigt står USA:s ekonomi stark i grunden med bland annat låg arbetslöshet och hög sysselsättningsgrad.

ANNONS

Senaste nytt

Fler strateger varnar för börsfall

För Fed är stigen krattad för fortsatta räntehöjningar, vilket också flera Fed-tjänstemän flaggat för.

Michael Wilson spår alltså att kontentan av tidigare missbedömningar i kombination med ett för snabbt återhämtningsrally slutar med att S&P 500 rasar med 26 procent från senaste stängningsnivån.

Läs också: CNN: Warren Buffett missade årets börsrally

Bank of America-strategen Michael Hartnett har från sin horisont skissat på att S&P 500 faller 7 procent från nuvarande nivå, skriver Bloomberg och berättar att även JPMorgan Chases expert Mislav Matejka uttryckt oro för förhastade slutsatser från marknaden om Fed och räntan.

Läs även: Ambivalent börstips: Agera defensivt offensivt

Läs mer: Tung Wall Street-björn varnar för brutalt börsras

ANNONS

Läs också: Morgan Stanley-chefen: Investerare går i fällan igen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS