Enligt högljudd men topprankad Wall Street-björn riskerar USA-börsen att rasa mycket mer än vad andra pessimister påstår.

ANNONS

En nedgång på 22 procent hotar amerikanska aktier om Morgan Stanleys nummer 1-rankade strateg får rätt.

När lågkonjunkturen slår till kommer börsen att tappa mer än vad andra dysterkvistar befarar, enligt scenariot.

Michael Wilson, som enligt Bloomberg är en av de mer högljudda björnarna på Wall Street, noterar i en anteckning att företagens vinstuppskattningar är för höga och att aktieriskpremien är den lägsta sedan upptakten av 2008, det vill säga när finanskrisen tog fart på allvar.

I händelse av en mild lågkonjunktur är marknadens bedömning att det breda USA-börsindexet S&P 500 kan falla 3 500-3 600 punkter.

Så stort blir raset på Wall Street enligt proffset

Men enligt Wilson, som även bär titeln investeringschef på Morgan Stanley, kan raset bli större än så och han tror att börsen kan bottna vid riktmärket 3 000 punkter, vilket skulle betyda en nedgång på 22 procent från dagens nivåer, konstaterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Michael Wilson må ge uttryck för en förfärligt trist börsutveckling, men han är alltså inte vem som helst utan ansågs så sent som i fjol som den bästa strategen i New Yorks finanskvarter i en undersökning bland institutionella investerare, framgår det.

Bloomberg berättar att Wilson inte heller är ensam om att måla börsen i svart. Även Goldman Sachs mest hyllade strateger förväntar sig att företagens vinstmarginaler kommer att pressas.

En förändrad bolagsskatt i USA kommer att bidra till att ytterligare öka trycket på företagen och Goldman menar att det sannolikt blir så att en lågkonjunktur överskuggar de positiva effekterna av att Kina nu återöppnar sin ekonomi efter pandeminedstängningarna.

Varnar även för inflationstopp

Michael Wilson på Morgan Stanley varnar även för risken med att inflationen nått sin topp, om det nu är så, då det skulle ge stöd åt obligationsmarknaderna i spåren av en inbromsad räntepolitik från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Wilson slår fast att det är ”mycket negativt för lönsamheten”.

ANNONS
ANNONS

Även Deutsche Bank-strateger tror på sjunkande vinstresultat under 2023, även om rapportsäsongen i slutet av året kan ge aktier en skjuts uppåt.

På fredag inleds rapportfloden i USA. Först ut är bankjättar som JPMorgan Chase och Citigroup, berättar Bloomberg.

Läs mer: Toppstrateg spår unikt börsras i USA: ”Mer smärta” [Dagens PS]