Klockan klämtar för en kommande lågkonjunktur i USA, tror bedömare och investerare får rådet att köpa aktier utifrån det scenariot.

ANNONS

Som Dagens PS nyligen berättade med hänvisning till The Wall Street Journal kommer signaler om att en recession kan vara på väg.

Ett illavarslande tecken på det kom förra veckan när avkastningen på den tvååriga amerikanska statsobligationen översteg den tioåriga statsobligationen, det skedde en så kallad invertering och detta har historiskt inträffat före en lågkonjunktur ända sedan andra världskriget, även om det finns undantag också från den regeln, konstaterar CNBC.

”Nu börjar klockan ticka”

Richard Bernstein, känd Wall Street-topp, tror att recession rycker allt närmare.

”Nu börjar klockan ticka”, sade han i en lunchintervju med CNBC i måndags.

Han påpekade att det fortfarande kan dröja ett eller ett och halvt år innan lågkonjunkturen träder in med en björnmarknad på börsen.

ANNONS
ANNONS

Oavsett anser han i likhet med flera andra gurus på Wall Street att investerare redan nu bör positionera sig för att kraftig tillbakagång i ekonomin genom att fokusera på aktier som står för en lågkonjunktur.

I sammanhanget nämns aktier som Walmart och Costco.

Art Hogan, marknadsstrateg på National Securities, lyfter fram aktier i stora leveransbolag och nämner UPS och FedEx, berättar CNBC, som uppger att analytiker på Baird å sin sida rekommenderar placerare att hålla ett extra öga på McDonald`s och Yum Brands.

”Vi anser fortfarande att viss exponering mot sektorn är berättigad med tanke på att många restaurangaffärsmodeller innehåller attribut som bör betraktas som attraktiva i den nuvarande marknadsbakgrunden”, hette det i en analytikerkommentar från Bairds i veckan, berättar CNBC.

Deutsche Bank: Då slår recessionen till

Även Brunswick och Winnebago får tipset av analyshuset.

På tisdagen förutspådde Deutsche Bank, enligt CNBC, att en recession kommer i slutet av 2023 och sträcker in över 2024, det är inflationen som enligt bankjätten blir upphovet till recessionen.

ANNONS
ANNONS

Nu finns det Wall Street-proffs som också spår att börsen kan gå in i en tjurmarknad, ett börshausse. Det är alltså inte alls som nödvändigtvis tror att en recession är på väg.

”USA har fortfarande de bästa företagen och är den mest likvida marknaden”, säger exempelvis börsoptimisten Tom Lee på globala Fundstrat.

Läs mer om det här: Proffs mot strömmen – spår hausse på börsen [Dagens PS]