När de korta räntorna är högre än de långa kan det vara en signal om en förestående recession, skriver The Wall Street Journal.

ANNONS

Tidningen berättar att avkastningen i den tvååriga amerikanska statsobligationen under veckan som gick rörde sig över avkastningen på den tioåriga statsobligationen.

Enligt analytiker i finanskvarteren på Wall Street i New York kan detta vara en indikation på hur utsikterna framåt ser ut för ekonomisk tillväxt.

WSJ berättar att det kan vara en signal om en kommande recession när de korta räntorna står högre än de långa.

”På fredagen nådde avkastningen på tvååriga statsobligationer 2,44 procent och på tioåriga obligationer halkade den efter på 2,38 procent”, skriver tidningen.

Investeringsstrateg: Tecken på dåliga tider

”Detta är vanligtvis ett tecken på att dåliga tider väntar, en lågkonjunktur eller åtminstone en svacka förväntas”, säger Steve Englander, investeringsstrateg på Standard Chartered Bank, enligt WSJ.

ANNONS
ANNONS

Han tillade att marknaden ”verkar övertygad om att det här kommer sluta i tårar”.

Avkastningskurvorna för räntorna på statsobligationer i USA har inverterat förr, som det kallas, och enligt WSJ hände samma sak både i början och i slutet av 1980-talet med efterföljande lågkonjunktur.

Samma visa var det i början av 2000-talet och i mitten av 2000-talet med lågkonjunkturer i spåren av det.

Här är grundorsaken till investerarnas oro

Det investerare befarar, enligt artikeln, är att USA:s centralbank kommer att gå fram med så pass höjda räntor för att dämpa inflationen att det pressar upp kostnaderna för krediter och lån, vilket kan utlösa en recession.

Högre avkastning på korta räntor i stället för högre påverkar även bankerna, som lånar pengar på kort sikt för att låna ut på lång sikt. Följden av den utveckling som nu råder är att bankerna kan bli mindre benägna att låna ut pengar, vilket minskar den ekonomiska aktiviteten.

ANNONS
ANNONS

När det gäller inflationen, som oroar, inte minst i USA, kalkylerar Fed enligt WSJ med att flaskhalsarna i ekonomin minskar och per automatik inflationen som en följd av det.

”Om inflationen inte avtar som man hoppats och centralbanken går vidare med räntehöjningar längre in på 2023 eller därefter kan lågkonjunkturen bli mer av ett hot än den är nu”, skriver WSJ.

Läs även: Globala leveranskedjor under press – igen [Dagens PS]