Nordkoreas hackerarmé drar redan in miljarder åt Kim Jong-uns kommunistdiktatur. Men experter varnar för att det kommer bli ännu värre.

ANNONS

Nordkoreas ledare, ”den store efterträdaren” Kim Jong-un firar i december tio år vid makten. Bloomberg rapporterar att en stor och växande hackerarmé är en av de viktigaste pjäserna för att hålla familjen Kim vid makten och finansiera satsningar på kärnvapenprogram och långdistansmissiler.

Enligt den amerikanska myndigheten U.S. Cybersecurity & Infrastructure Security Agency har Nordkoreas statliga hackerarmé utfört ”skadliga cyberaktiviteter” som bland annat riktar sig mot banker runt om i världen, stulit försvarshemligheter, pressat ut pengar genom ransomware, kapat digitala valutor och tvättat sina vinster genom kryptovalutabörser.

2,3 miljarder dollar stulet av Nordkoreas hackerarmé

Det ser dessutom ut att bli betydligt värre. Kim-regimen uppskattas har stulit mer än 2,3 miljarder dollar, motsvarande 21 miljarder kronor, genom sina cyberbrott. De ökar också takten för att göra siffran betydligt större.

”Cyberförmågan i Nordkorea kommer definitivt att bli mer avancerad, och pengarna de tjänar på att hacka kommer sannolikt att öka dramatiskt under det kommande decenniet”, säger Ji Seong-ho, själv avhoppare från Nordkorea som numera sitter i nationalförsamlingen i Sydkorea till Bloomberg.

Hackerattackerna har blivit en livlina för den nordkoreanska ekonomin, som straffats hårt av globala sanktioner som utfärdats på grund av Nordkoreas fortsatta tester av kärnvapen och missiler. Under 2020 var landets tillväxt i BNP minus 4,5 procent. Även 2017 och 2018 krympte ekonomin rejält, med en svag tillväxt 2019. Pengar från cyberbrott står för.8 procent av Nordkoreas ekonomi.

Mer aggressiva än andra stater

Landet är inte det enda som använder sig av en hackerarmé – men de ”är inte rädda för att vara fräcka och destruktiva för att klara uppgiften”, säger Jenny Jun på Atlantic Council’s Cyber Statecraft Initiative, som forskar på Nordkoreas cyberaktiviteter till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

”Och detta skiljer den från några av de andra, mer försiktiga – och därför mer återhållsamma – nationalstatshackare.”

Läs även: Smugglade in ”Squid Game” i Nordkorea – avrättas [Dagens PS]