Dagens PS

Sverige stoppar EU:s gröna gruvor: "Dubbelmoral"

EU vill se fler gruvor för att minska beroendet av Kina. Sveriges näringsminister Ebba Buch håller med. Men svenska lokalpolitiker riskerar nu att sätta stopp för den gruvvåg som krävs för att klara den gröna omställningen.
EU vill se fler gruvor för att minska beroendet av Kina. Sveriges näringsminister Ebba Buch håller med. Men svenska lokalpolitiker riskerar nu att sätta stopp för den gruvvåg som krävs för att klara den gröna omställningen. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Europa har som ambition att bli mer självförsörjande på de metaller som krävs för klimatomställningen. Men svenska lokalpolitiker riskerar sätta stopp för den gruvvåg som då anses nödvändig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Intresset för att öppna gruvor och leta mineraler i Sverige har ökat snabbt senaste åren.

Minska beroendet från Kina

En stark bidragande orsak är alla de ädelmetaller som krävs för att nå den gröna omställningen.

Vindkraftverk, batterier i våra smartphones och elektrifieringen av transporter är bara några av de funktioner där efterfrågan på exempelvis koppar kommer att vara enorm.

“Det är helt nödvändigt med fler gruvor i Sverige. En grön omställningsvåg behöver följas av en gruvvåg i Sverige”, säger näringsminister Ebba Busch till SVT.

De sällsynta metallerna har också blivit storpolitik. EU vill minska beroendet av särskilt Kina där merparten av råvarorna bryts i dag och har därför infört en ny förordning där gruvor för metaller som särskilt krävs för klimatomställningen ska prioriteras.

En sådan råvara är grafit där en av världens bästa fyndigheter har detekterats i Vittangi strax sydost om Kiruna.

ANNONS

Senaste nytt

“Kan inte säga nej till gruvor här”

ANNONS

Här vill det Australiensiska bolaget Talga öppna en gruva, vilket skulle vara helt i linje med EU:s vision. Men öppningen har stött på patrull från lokalpolitiker och ortsbor.

SVT har kartlagt 950 platser i Sverige med undersökningstillstånd, för nya gruvor. På 167 platser finns redan bearbetningskoncession för gruvverksamhet.

Och Vittangi är inte den enda där platsen där nya gruvplaner stoppas av det lokala styret. Oviken i Åre kommun och Brickagruvan i Hudiksvall är två andra exempel.

Karin Karlsbro, liberal EU-parlamentariker, kallar i ett uttalande till SVT inställningen för dubbelmoral att säga nej till gruvor här i Sverige samtidigt som man är för en grön ekonomi.

Miljöpartisten Pär Holmgren, som var det enda svenska parti som röstade nej till EU:s förordning att prioritera gruvor med elektrifierings-metaller, ger Karlsbro oväntat medhåll.

“Jag håller med om att det är en dubbelmoral. Vi behöver vissa gruvor, men det finns risk att det blir en otyglad kapitalism, för att få ut ännu mer vinster ur omställningen”, säger han till SVT.

Läs mer:

IEA: Brist på batterimetaller hotar energiomställningen. Dagens PS

ANNONS

Goldman Sachs: Tuffa tider för batterimetaller kommer att fortsätta. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS