Dagens PS

Goldman Sachs: Tuffa tider för batterimetaller kommer att fortsätta

Batterimetaller
Priset på litium och batterimetaller faller och kommer fortsätta med det, tror Goldman Sachs. (Foto: Juan Karita/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 mars 2024Publicerad: 05 mars 2024

Investmentbanken Goldman Sachs tror att priserna på kritiska batterimetaller kommer att fortsätta sjunka framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elbilstillverkarna upplever just nu en sjunkande marknad, vilket Dagens PS rapporterat om. Den vikande efterfrågan har också effekter längre ned i leveranskedjan där batterimetaller har en dipp.

Sedan toppnoteringarna för något år sedan har nickel, litium och kobolt fallit kraftigt i pris och kostar nu mindre än hälften av priset på toppen. Men investmentbanken Goldman Sachs tror att prisfallet kommer att fortsätta.

“Trots den betydande nedsidan av batterimetallpriserna, med nickel-, litium- och koboltpriserna ned 60%, 80% respektive 65% från cykeltopparna, anser vi att det är för tidigt att se ett avgörande slut på dessa respektive björnmarknader”, skriver analytiker ledda av Nicholas Snowdon i en rapport till sina kunder.

Analytiker: Överutbud av batterimetaller

Goldman Sachs förutspår att priset för nickel faller 15 procent, litiumkarbonat 25 procent och kobolt 12 procent under det kommande året. Även andra analytiker varnar för att marknaderna har ett överutbud.

“Jag skulle säga att utsikterna förblir ganska deprimerade, jag tror särskilt för litium och nickel, förlängande försörjningsbalanser”, sa Tim Bush, analytiker med fokus på elfordonsbatterier på UBS till CNBC.

Positivt för elbilstillverkare

Trist för den som satsat på dessa batterimetaller förstås, men det finns en uppsida på nyheterna om billigare metaller för konsumenter och elbilstillverkare.

ANNONS

“Nu är det inte nödvändigtvis en dålig sak eftersom det betyder att batterier blir billigare för biltillverkare så det hjälper till att lindra en del av smärtan som vissa av USA:s och Europas biltillverkare har upplevt”, säger Tim Bush på UBS till CNBC.

Läs även: Branschspecial: Metall och gruvdrift – här är bolagen (Dagens PS)

Läs även: Kraschen: Därför tvärbromsar elbilarna (Dagens PS)

Läs även: Äntligen: Billigare elbilar till Europa – då rullar de ut (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS