Nu stoppas handeln med SVB-aktien på New York-börsen, och pengar till svenska pensioner kan gå upp i rök. Silicon Valley Bank försöker nu sälja sig själv enligt uppgifter från CNBC.

ANNONS

SVB misslyckas med att få in kapital för att täcka förlusterna från försäljningen av sin värdepappersportfölj, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

SVB-aktie stoppad

Amerikanska CNBC uppger att banken nu försöker sälja sig själv, och handeln med SVB:s aktier har stoppats.

Det blir dock svårt att få till en realistisk värdering av Silicon Valley Bank för potentiella intressenter för ett köp.

Pensionspengar upp i rök

Dagens krasch innebär att miljarder till svenska pensioner försvinner. Pensionsjätten Alecta är fjärde största ägare i SVB, och bankens kollaps innebär ett ordentligt bakslag för Alecta.

Enligt Jacobs Lapidus, presschef på Alecta, har man under flera år gradvis investerat i amerikanska banker, uppger Affärsvärlden. Alecta började att investera i SVB för fyra år sedan.

”Fundamentala analyser”

”Vår aktieavdelning gör fundamentala analyser och har kommit till slutsatsen att man sett mer potentiell långsiktig värdetillväxt i amerikanska nischbanker”, säger Jacob Lapidus enligt Affärsvärlden.

”Vi på Alecta är väldigt långsiktiga”, fortsätter Lapidus. ”Det är klart att det som hände igår inte är bra kortsiktigt för den enskilda investeringen, men huruvida den totala investeringen är dålig eller inte återstår att se.Vi är långsiktiga i våra investeringar.”

SVB:s aktie föll 60 procent på torsdagen efter att man offentliggjort planen på att ta in mer än 2 miljarder dollar (drygt 21,3 miljarder kronor), och med ytterligare 60 procent innan börsen öppnade i New York på fredagen.

När börsen öppnade hade handeln med SVB:s aktie stoppats.

ANNONS
ANNONS

Vill du mer om ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Stockholmsbörsen rasar efter sorgedygnet i USA [Dagens PS]

Läs även: Tvivlet på att inflationen faller har smugit sig in [Dagens PS]