Dagens PS

Tvivlet på att inflationen faller har smugit sig in

Storbanken J.P. Morgans vd Jamie Dimon är en av de som varnar för att inflationen kanske inte är på väg ned – trots allt. (Foto: Pexels och TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 10 mars 2023Publicerad: 10 mars 2023

Inflationen faller nu – eller gör den det? Tvivlet har nu smugit sig in om saken bland investerarna, som jämför med 1970-talet.

ANNONS
ANNONS

Inflationen är på väg ned. Det är konsensusvyn i Sverige såväl som i utlandet. Inflationssiffrorna för USA, som ligger först i spåret, i januari var dock ett bakslag. Likaså den senaste statistiken för Europa. Och det finns bedömare som nu börjat tvivla på att inflationen försvinner så snabbt.

Analogi med 1970-talet

Storbanken J.P. Morgans chef Jamie Dimon var nyligen ute i media och uttryckte sig negativt om den amerikanska centralbankens möjligheter att få bukt med inflationen. Och han är inte ensam. En åsikt som börjar dyka upp är att räntan måste höjas betydligt mer för att pressa ned inflationen. Analogin görs med inflationen på 1970-talet.

Realräntan över inflationen

Men det är inte den absoluta nivån som tvivlarna skjuter in sig på utan att realräntan fortfarande är negativ (räntan minus inflation). När USA slutligen fick inflationen på fall i slutet av 1970-talet var realräntan positiv (se diagram nedan). Det framförs som en starkt bidragande orsak till att inflationen till slut knäcktes.

Inflationen

Källa: Bloomberg

Högre ränta krävs, eller lägre inflation

Så ser det inte ut i dag. Det skiljer nästan 7 procentenheter mellan realräntan (orange kurva i diagrammet ovan och inflationen (blå kurva). Det är en lång väg att vandra för styrräntan om realräntan skall överstiga nuvarande inflationsnivå.

ANNONS

Styrränta på 18 procent

Nu är det här inget som den sittande amerikanske centralbankschefen har lyft fram i sina ränteanalyser. Och det är kanske klokt. Här och nu skulle det innebära en styrränta på 11 procent i USA. Det skulle skrämma upp de flesta. Men den minnesgode kan erinra att när realräntan i USA översteg inflationen 1979 så var styrräntan 18 procent.

Läs även: Bräcklig grund för börsuppgången  

Läs även: Investerarens uppmaning till Fed och Powell: Håll käft!  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS