För fjärde dagen i rad faller Stockholmsbörsen, och det är både breda index och storbolagen som rasar. Vi listar de tre stora vinnarna och de tre stora förlorarna under veckans sista handelsdygn.

ANNONS

I efterdyningarna av den stora bankkraschen som plågat Silicon Valley, S&P 500, Wall Street och även de europeiska börserna rasar även Stockholmsbörsen mer än väntat på fredagen.

Bland annat har pensionsbolaget Alecta råkat ut för ny frossa efter att miljardsmällarna duggar tätt på Wall Street. Många svenska pensionsmiljarder finns investerade i Silicon Valley Bank, som nu störtdykt i veckan. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

MISSA INTE: Bankkrasch i USA – Svenska pensioner bland rasmassorna [Dagens PS]

Tre stora förlorare på fredagen

Oscar Properties Holding föll med 9,71 procent på fredagen. Kinneviks b-aktie föll 8,1 procent och Storskogens b-sida föll nästan lika mycket, med 7,47 procent.

Plussidan lyckas inte väga upp trots några glada nyheter för exempelvis Saniora som steg 8,56 procent, Projektengagemang som steg 5,63 procent och Svolder A4 som steg 4,71 procent.

ANNONS
ANNONS

Det är både det bredare Stockholmsindexet OMXSPI som föll 2,36 procent från torsdagen, som också stannade på ett litet minus.

Samma minus landar storbolagsindex OMXS30 på, med minus 2,36 procent.

Det har ännu inte fallit hela vägen till hur det såg ut vid årsskiftet. Januari hade ett par starka veckor för Stockholmsbörsen som gjorde att många drog en lättnadens suck.

Men det börjar närma sig.

Den finansbank som ledde till börsfrossan på fredagen, Silicon Valley Bank, har nu övertagits av statliga myndigheter i USA och ett handelsstopp har införts.

Läs mer om Stockholmsbörsen:

Upp på torsdag eftermiddag för OMX [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Miljardkrasch för svenska pensioner i Silicon Valley [Dagens PS]

Extrem inflation drabbar främst barnfamiljer [Dagens PS]

Kvinnor dubbelt så bra på investeringar [Dagens PS]