ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Avanza: Kvinnorna dubbelt så bra på investeringar

Uppdaterad: 08 mars 2023Publicerad: 08 mars 2023
avanza
Vilken fullträff! Kvinnorna tjänade i snitt mer pengar än män på sina investeringar. Men tyvärr investerade de inte lika mycket. Foto: Unsplash

Kvinnornas snittavkastning under 2022 var dubbelt så bra som männens enligt Avanza, om man ser till medianen. Överlag är kvinnor bättre på att investera om man kollar på de senaste sju åren. 

ANNONS
ANNONS

Under 2022 var medianavkastningen minus 1,8 procent för kvinnor. Det är betydligt bättre än minus 4 procent för männen. Och det är en återkommande trend, berättar Felicia Schön som är Avanzas privatekonom.

“Kvinnor har haft bättre avkastning än män de senaste sju åren”, säger hon till tidningen Affärsvärlden.

Förlorat år – för männen

I fjol var ett förlorat år för många investerare. Men även 2021 exempelvis gjorde kvinnorna bättre ifrån sig. Kvinnorna fick en avkastning på i snitt 10 procent medan männen fick nöja sig med 4 procent.

Kvinnor har gjort bättre ifrån sig under lång tid när man ser på medianen. Men inte i totala belopp – då är utdelningen i snitt 5,1% för kvinnor och 6,1% för män, enligt Avanza.

ANNONS
ANNONS

Mindre pengar

Kvinnor investerar dock mindre summor än män – i alla åldersspann.

Kvinnliga superinvesterare gick plus

Banken har en grupp superinvesterare – De 3 procent av kvinnorna som har högst avkastning. De brukar ha mer pengar investerade på än andra, de är inne oftare och kollar till sina aktier och fonder och har dessutom en avkastning på plus 8,6 procent i median. Det är betydligt högre än de minus 1,8 procent som genomsnittliga kvinnliga sparare fått de senaste 12 månaderna.

Läs mer om företag och företagande:

Vill du veta mer om affärer och företag? Här kan du få tillgång till vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Fonden investerar bara i kvinnligt ledda företag – rusar

Regeringen lurar Riksbanken med vilje – 55 miljarder fattas i budgeten 

Börsras i Asien efter uttalandet 

Ericssons vd får 12 miljoner mindre i bonus 

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS