Storbankerna i Sverige är samtliga på topp 50 i magasinet Global Finance ranking över säkerhet bland banker. Bäst är Svensk Exportkredit med en niondeplats. 

ANNONS

Varje år gör magasinet Global Finance en granskning av världens 500 största banker baserat på säkerhet, rapporterar Realtid. Global Finance rangordnar de 50 säkraste bankerna baserat på en sammanvägning av bankernas tillgångar och deras kreditbetyg från de största ratinginstituten Moody’s, Standard & Poor’s och Fitch.

Rekordstor utlåning under pandemin

Bäst bland de svenska bankerna är statligt ägda Svensk Exportkredit bäst med sin niondeplats. SEK lånar ut pengar till svenska exportörer och deras internationella kunder genom att låna upp pengar på den internationella kapitalmarknaden. Under coronapandemin har banken haft rekordstor utlåning då kapitalmarknaden varit hårt ansatt. De lånade 2020 ut 125 miljarder kronor till svenska exportföretag, jämfört med 60-80 ett normalår.

”Vi är stolta och glada över att vara en av världens säkraste banker. SEK har ett högt förtroende och gott renommé bland kunder och globala investerare”, säger Magnus Montan, vd för SEK i en skriftlig kommentar enligt Realtid.

Bara Europa på topp 10 

Även storbankerna i Sverige tar plats på listan: Handelsbanken är på plats 13 över säkerhet, SEB hamnar på plats 31 och Swedbank på plats 50. Nordea, som numera har sitt säte i Finland, kommer på plats 29. Norska kommunalbank är bäst i Norden med en sjundeplats. Europa tar de första tio platserna på listan. Tyska KfW toppar listan följt av schweiziska Zürcher Kantonalbank på andra plats och nederländska BNG Bank på tredje plats.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Bankaktierna allt hetare på börsen [Dagens PS]