Bankaktierna allt hetare på börsen

Uppdaterad: 27 sep. 2021Publicerad: 27 sep. 2021
Bankerna
Banker blir allt hetare på börsen. Mycket tack vara Nordeas uppgång på 60 procent. Även hos Morgan Stanley tillhör sektorn deras top pick. (Foto: Montage)

De som investerade i bankaktier för fem år sedan kan hålla sig för skratt. Medan Stockholmsbörsen har fördubblats är bankaktierna i snitt kvar på samma nivå som 2016.

ANNONS
ANNONS

Men kanske börjar det våras för banker. Hittills i år har bankindex på Stockholmsbörsen utvecklats bättre än index. Mycket tack vare Nordea som är upp med 60 procent.

Banker

Men allt flera investerare och rådgivare menar nu att det är dags för comeback för bankaktier i allmänhet.

Felaktiga myter

En av de nyfrälsta optimisterna är analyshuset Sanford Bernstein. I en färsk analys vill Sanford Bernstein ta död på två felaktiga myter om ”gammelbanken”.

För det första anser analyshuset att alla nya erbjudanden från nya fintechbolag är lätta att replikera för bankerna med sina finansiella resurser, stora IT-budgetar, avsevärda kundregister och imponerande distribution.

Bankernas vallgravar

För det andra anser Sanford Bernstein att bankerna inte är overksamma och blivit överraskade av nya innovationer. De utvecklar och arbetar redan med flera av de omtalade nya tjänsterna.

Och att ta sig in i bankernas kärnverksamhet är inte så lätt som det låter. Det är en bred och djup vallgrav att ta sig över, bedömer Sanford Bernstein.

Räntan stiger

Investmentbanken Morgan Stanleys har också sällat sig till förespråkarna. Bankens chef för förmögenhetsförvaltning (Wealth Management), Lisa Shalett, har dock andra bevekelsegrunder för bankoptimismen.

Hennes analys är främst taktiskt sektorbaserad och grundad på uppfattningen att räntan kommer att stiga. Det missgynnar de stora teknologibolagen men gynnar värdebolag, dit banker hör.

Top Pick hos Morgan Stanley

Men det finns också två sektorspecifika faktorer som talar för bankerna här och nu. Dels lättar regulatorerna (läs Finansinspektionen) på förbudet för utdelningar.

Det gäller inte överallt i världen men väl i Sverige. Dels betyder högre ränta också högre vinster för bankerna.

Sammantaget medför det att finanssektorn är Morgan Stanleys ”top pick” under hösten.

Relaterade artiklar:

Börsen mer långsiktig än många tror. Dagens PS

Dags att positionera din aktieportfölj inför 2022. Dagens PS

 

 

ANNONS
ANNONS