Breda kursfall kantar Stockholmsbörsen under torsdagsförmiddagen – en aktie går dock mot strömmen: Ferronordic. 

ANNONS

Som väntat är det rött på Stockholmsbörsen under torsdagsförmiddagen. Runt klockan 12 är det breda OMXSPI är ned med 2,24 procent och storbolagsindexet backar 1,89 procent.

Aktiemarknaden i Stockholm följer därmed den dystra utvecklingen på USA:s börser på onsdagskvällen, svensk tid, sedan det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet släppt inflationsdata för april.

Inflationstakten låg i april i USA på 8,3 procent, något lägre än inflationen i mars då den var 8,5 procent.

Men fortfarande är den amerikanska inflationen hög och investerare oroar sig för att centralbanken Federal Reserve ska gå hårdare fram med sina räntehöjningar än vad ordförande Jerome Powell kommunicerat.

Inflationen stiger mot nya höjder även i Sverige

I Sverige har även SCB nu kommit in med siffrorna över inflationen i april och den visar på en inflationstakt på 6,4 procent för månaden, vilket får banker att justera upp prognosen för Riksbankens räntehöjningar.

Både Handelsbanken och Swedbank räknar med att Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter, eller 0,50 procentenheter i juni.

På Stockholmsbörsen faller aktier på bred front, men maskinåterförsäljaren Ferronordic är ett av undantagen från regeln och rusar tvåsiffrigt på en nysläppt resultatrapport som visar att vinsten lyfter 36 procent trots att utsikterna försämrats på den ryska marknaden.

Ferronordic-aktien steg efter börsens öppning 14 procent på rapporten.

ANNONS
ANNONS

Under torsdagen backade USA:s breda börsindex S&P 500 med 1,7 procent.

Tekniktunga Nasdaq rasade med hela 3,2 procent medan Dow Jones tappade 1,0 procent.

Läs även: Största börsnedgången sedan 1974 [Dagens PS]