Dagens PS

Stefan Edberg: "Alla bör ha intresse av att placera sina pengar"

En av Sveriges största tennisstjärnor genom tiderna Stefan Edberg har haft ett stort intresse för aktier och kapitalförvaltning sedan han la racket på hyllan. Nu berättar han om sitt engagemang i tennispodd han nyligen gästade.
En av Sveriges största tennisstjärnor genom tiderna Stefan Edberg har haft ett stort intresse för aktier och kapitalförvaltning sedan han la racket på hyllan. Nu berättar han om sitt engagemang i tennispodd han nyligen gästade. (Foto: Richard Drew/AP/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Den forna världsettan i tennis Stefan Edberg blev mångmiljonär på sin karriär. Nu berättar han hur han tänkte kring sitt kapital när han la racket på hyllan och han hjälper andra förmögna i dag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stefan Edberg är en av våra största tennisspelare genom tiderna med sex grand slam vinster i singel och en första plats på världsrankingen i både singel och dubbel.

“Du spelar ihop mycket pengar”

Nyligen gästade han tennispodden Linus på linjen där han berättade om sin väg från lovande talang i Västervik till tennisens internationella topp på 1980- och 90-talet.

Så kom tennisen till Sverige

Tennis, även kallad den vita sporten, kom till Sverige redan 1879 bland annat med hjälp av Sveriges dåvarande kronprins Gustav. Så här gick det till.

I samband med intervjun så fick Stefan Edberg också frågor om sitt engagemang i börsnoterade Case Capital grupp (börskurs Case) som är inriktad på kapitalförvaltning och fonder.

“Med de stora framgångarna på tennisplanen så spelar du ihop mycket pengar som du vill att någon ska ta hand om. Ibland kan du ta hand om det själv och ibland har du andra personer som gör det. Därav så blev jag delägare i Case 2004 så det är 20 år sedan nu”, berättar tennisstjärnan i podden.

ANNONS

Senaste nytt

Stefan Edberg inte ensam idrottsstjärna i ägarlistan

Förutom Stefan Edberg, som äger 16 procent av bolaget enligt senaste siffrorna, så är även ishockeylegendaren Nicklas Lidström och golfstjärnan Henrik Stenson delägare i Case.

ANNONS

“Men vi sitter inte med i den operationella verksamheten från dag till dag men jag tycker det är kul och alla bör ha ett intresse av att placera sina pengar för framtiden och vi hjälper till med detta”, säger Stefan Edberg i podden.

Men Stefan Edberg har inte bara lagt pengarna på hög sedan han slutade.

I samband med att han avslutade sin karriär så startade han också en stiftelse i syfte att ekonomiskt stötta lovande svenska tennisjuniorer.

“Tennisen har ju gett mig mitt liv så jag kände i slutet av min karriär att jag ville ge något tillbaka till tennisen och därav bildades stiftelsen 1996”, berättar Stefan Edberg i podden.

Två tjejer och två killar mellan 14 och 16 år, totalt fyra stipendiater, har fått ta del av det ekonomiska stödet varje år sedan stiftelsen startade.

Läs mer:

En av världens rikaste idrottare slutar – Federer lägger av. Dagens PS

Så tänker Ludvig Åberg kring miljonerna. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS