Amerikanska företag har fått en historisk revansch efter pandemin och bedömare räknar nu med ny tjurmarknad på börsen i USA.

ANNONS

Financial Times rapporterar om en ”robust återhämtning” av de amerikanska företagens vinster, vilket får optimismen att spira på Wall Street.

De senaste och aktuella kvartalsresultaten från USA-företagen har inte varit så starka sedan Factset startade sina mätningar 2008, enligt FT som uppger att rapporterna om intäkter och vinstmarginaler fått amerikanska aktier att nå nya toppnivåer.

Exempelvis är S&P 500-indexet upp med 18 procent i år, vilket är nästan en fördubbling jämfört med hur det såg ut i mars 2020 när pandemin härjade som värst och lockdowns slungade in den globala finansmarknaden i vad som beskrivs som ett kaos.

Blackrock-förvaltare är lyrisk

”Den ekonomiska tillväxten har den bästa takten vi sett på decennier och det är en enorm medvind för resultaten”, säger Russ Koesterich, portföljförvaltare på Blackrock.

De rapporter som nu kommit in är extremt starka och bedömare tror att det kan göra att aktier fortsätter rusa, en ny tjurmarknad med andra ord, för övrigt i bjärt kontrast med exempelvis den här experten.

Stora investmentbanker överviktar mot bakgrund av de positiva börshoppningarna sina portföljer med aktier, däribland Goldman Sachs och Credit Suisse som båda nyligen har reviderat sina tolvmånadsprognoser uppåt för börsen, trots att värderingarna redan är historiskt höga.

Nu återstår att se, säger proffsen på Wall Street, om företagen lyckas upprätthålla sina rekordsiffror under den kommande rapportperioden, årets tredje kvartal.

Men fram till dess verkar alltså USA:s tjurmarknad och börsfest hålla i sig.

Läs mer på Financial Times (obs, inloggning krävs).

ANNONS
ANNONS

Förklaring tjurmarknad:

Tjurmarknad är ett begrepp som används när börsen och trenden är uppåt. Ordet kommer från engelskans bull market.
Definitionen tjurmarknad brukar användas när börsen stigit över 20 procent i minst två månader.
Omvänt innebär björnmarknad, bear market, när börsen är inne i en nedåtgående spiral.

Läs mer: Trots höga värderingar – därför är aktier fortfarande attraktiva [Dagens PS]

Läs även: Håll koll – här är kurvan som styr börsen just nu [Dagens PS]