Dagens PS

Spar-gurun: Så undviker du börsens vanligaste misstag

Själv ångrar han affärer han inte gjort. Nu delar investerings-gurun Per H Börjesson med sig av det vanligaste misstagen som anser att andra sparare gör.
Själv ångrar han affärer han inte gjort. Nu delar investerings-gurun Per H Börjesson med sig av det vanligaste misstagen som anser att andra sparare gör. (Foto: Magnus Hjalmarsson Neidermann/SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 23 apr. 2024

Per H Börjesson, även kallad Sveriges Warren Buffett, har ett stort engagemang för att få fler sparare att upptäcka börsen. Nu ger han sin syn på det vanligaste misstaget som investerare gör.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han är författare till flera bästsäljande böcker om sparinspiration och grundare till småspararfavoriten Spiltan invest med Warren Buffett som sin stora förebild.

Förlorat 10 000 procent i avkastning

För ett par veckor sedan var Per H Börjesson dessutom Veckans Börsprofil här Dagens PS då han svarade på frågan om sitt eget största misstag som investerare.

“Affärer vi inte gjort. Till exempel kunde vi 2008 ha köpt 4 procent i Fortnox (börskurs Fortnox) för 4 miljoner kronor som i dag hade varit värt 1,8 miljarder kronor. Andra misstag är när vi sålt bra bolag för tidigt. Vi sålde hyreshus i Salem med en vinst på 120 procent 1998 som i dag hade gett 10 000 procent om vi behållit dem.”, blev Per H Börjessons svar då.

Nu har spargurun fått samma fråga gällande andra sparares misstag när han medverkade i webbtv-kanalen EFN häromdagen hos Kajsa Söderberg.

Missar värderingen

Svaret kommer snabbt från sparprofilen:

“Det är att man betalar för mycket” säger han med ett skratt och fortsätter:

ANNONS

“En aktie är en del av ett bolag. Man måste ha koll på att om en aktie kostar en krona finns det en miljon aktier eller finns det 10 miljoner aktier?” resonerar Per H Börjesson som ser att risken att missa värderingen av bolag blir extra svår för många i samband med exempelvis nyintroduktioner.

“Många satsar kanske på förväntningsbolag som inte tjänar pengar. Problemet är att för de flesta bolag tar det mycket längre tid än man tror att börja gå med plus. Det tror jag är ett vanligt misstag folk gör”, utvecklar investerings-nestorn.

För den som vill ta rygg på Per H Börjesson så går det att bli aktieägare i hans Spiltan Invest som inom kort också satsar på att börja handlas på NGM-börsens huvudlista.

Läs mer:

Börsveckan: Sälj Qviberg, köp Sveriges Warren Buffet. Dagens PS

Börsveteranen: Spara i aktier till din pension. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS