Unga får rådet att till 100 procent spara i aktier till sin pension – tipset kommer från en mycket erfaren superinvesterare och börsräv.

ANNONS

Det är Per H Börjesson, vd för framgångsrika Investment AB Spiltan, som i en krönika på Privata Affärer rekommenderar unga att till 100 procent satsa på aktier i sparandet till sin pension.

”Om man är ung, har en lång tid att spara och dessutom kan räkna med att leva längre kan detta få dramatiska effekter på slutresultatet. Historiskt har ju aktier gett minst 8–10 procent i årlig avkastning medan och ränteplaceringar kanske gett 1–2 procent om året”, skriver Börjesson som även rekommenderar dem som sparar till barn eller barnbarn att exponera sig mot aktiemarknaden.

På banken får du noll i sparränta

Det är oumbärligt att inte ha en börshorisont när det handlar om ett sparande på lång sikt då banksparandet inte ger någon ränta alls.

Nu har börsen gått urstarkt länge, därför kan det kanske vara klokt att vikta ned aktieexponeringen med 10-20 procent då det kan komma en nedgång i närtid, resonerar Börjesson i sin kolumn på Privata Affärer.

Sälj hedgefonder, SPAC och satsa på traditionella biltillverkare

När det gäller aktietips är hans råd att ha fokus på traditionella biltillverkare med sitt stora försprång av redan befintliga återförsäljare gentemot elbilstillverkarna.

Sälj hedgefonder och SPAC:ar och satsa i stället satsa på ”riktiga börsbolag”, tipsar han också.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Rebellen som går på tvärs! [Finansräven, Dagens PS]

Läs även: Så kunde du varit 68 miljoner rikare i dag [Dagens PS]