Dagens PS

Spiltans vd: Vi missade 10 000 procent i avkastning

Spiltan
Per H Börjesson, vd och medgrundare av investmentbolaget Spiltan, är veckans börsprofil på Dagens PS. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 mars 2024Publicerad: 01 mars 2024

Per H Börjesson, vd och medgrundare av investmentbolaget Spiltan, avslöjar sin största blunder i en intervju med Dagens PS, där han även guidar villrådiga investerare på börsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Turen har kommit till nestorn Per H Börjesson i vår artikelserie Veckans börsprofil.

Börjesson, luttrad och erfaren investerare, ger sin syn på börsen i dag, tipsar om köpvärda aktier och blickar framåt.

Om kurs- och AI-raketen Nvidia säger han att det är ett bolag med fantastisk tillväxt, men han råder placerare att vara försiktiga att kliva in i hajpade branscher med extrem tillväxt. Däremot vill han inte påstå att AI är en bubbla, som en del analytiker och strateger hävdar.

Spiltans mångårige vd följer Warren Buffett troget och givetvis har han läst den ikoniske och 93-årige Wall Street-investerarens årliga brev och hans hyllningar till bortgångne partnern och kumpanen Charlie Munger.

Om investeringskonglomeratetet Berkshire Hathaway, där Warren Buffet är vd, säger Per H Börjesson:

“Buffett konstaterar att bolaget nu är så stort att det kommer att vara svårt att få högre avkastning än snittet av amerikanska aktier. Men under de två första månaderna i år har aktien stigit med 16 procent (A-aktien kostar nu 620 000 dollar) och det totala börsvärdet är 900 miljarder dollar (hela Sveriges BNP är crika 600 miljarder dollar)”, säger Börjesson till Dagens PS.

1. Nämn tre svenska billiga aktier som du/ni köpstämplar på lång sikt, motivera kort varför, berätta också vilka Spiltans kärninnehav är.

“Paradox Interactive (bransch under stark tillväxt, sex miljoner månatliga dedikerade användare som ger ‘mur’ runt intäkterna), KlaraBo (lågt värderade hyreshus utan vakanser, när räntan går ned går kursen upp). Nibe (tillväxten med värmeväxlare med mera kommer att ta fart igen). Obs, Spiltan Invest har aktier i alla tre bolagen.”

ANNONS

“Spiltans kärninnehav består av Paradox Interactive 42 procent, Spiltan Fonder 11 procent, Teqnion 5 procent och P&E Persson Fastigheter 2 procent. Totalt 8,7 miljarder och 61 procent är noterat och 39 procent onoterade bolag. Runt 80 procent av substansvärdet i de onoterade bolagen är lönsamma.”

2. Hur hög årlig avkastning har Spiltan haft i snitt sedan starten 1986 – för ett par år sedan var Spiltan-portföljen värd runt 7,5 miljarder kronor enligt egen utsago?

“1986 hade vi 200 000 kronor och aktien kostade då 2,50 kronor. I dag är priset på aktien cirka 210 kronor (innebär ca 13 procent i årlig avkastning) och vi har runt 8,7 miljarder kronor i substansvärde. Totalt sedan start har vi tagit in cirka 170 miljoner kronor som vuxit till nuvarande substans och dessutom har vi under åren gjort inlösen och utdelningar på totala omkring 600 miljoner kronor.”

3. Vad tänker du om räntorna och inflationen i USA och Europa, de amerikanska förhoppningarna om tidigare Fed-sänkningar grusades ju av den senaste KPI-siffran – finns det anledning att tro att det kommer fler bakslag och som även påverkar ECB och svenska Riksbankens penningpolitik och ränteprognos?

“Ja, det är fullt möjligt men prognoser är svåra göra, speciellt om de rör framtiden. Men jag tror att vi har lägre räntor i slutet av året.”

4. Hur slutar Stockholmsbörsen i år och vilka faror ser du som skulle kunna sätta stopp på den positiva utveckling som vi ändå sett hittills under 2024?

“Framtiden är alltid osäker så ingen vet hur det kommer att gå på kort sikt och det finns hur mycket som helst man kan oroa sig för. Jag brukar säga att på kort sikt går börsen upp, ned eller lika men på lång sikt är man alltid en vinnare med att ha exponering mot börsaktier.”

5. Vilka är dina största misstag som börsinvesterare under årens lopp?

ANNONS

“Affärer vi inte gjort. Till exempel kunde vi 2008 ha köpt 4 procent i Fortnox för 4 miljoner kronor som i dag hade varit värt 1,8 miljarder kronor. Andra misstag är när vi sålt bra bolag för tidigt. Vi sålde hyreshus i Salem med en vinst på 120 procent 1998 som i dag hade gett 10 000 procent om vi behållit dem.”

Namn: Per Håkan Börjesson
Ålder: 69 år
Aktuell: Vd och medgrundare av Spiltan Invest AB
Spiltan på börsen: Aktien i Spiltan är noterad på NGM PepMarket sedan 2021
Investmentbolagets strategi: Att som Warren Buffetts grundläggande filosofi behålla investeringar långsiktigt

Tidigare veckans börsprofiler på Dagens PS:

Teknikfondförvaltaren öppnar upp om sina två senaste aktiefynd Dagens PS

Frida Bratt: “Önskar att regeringen rullade tillbaka ISK-skattehöjningen” Dagens PS

Unga Aktiesparares vd: “Börsintresset borde vara som störst nu” Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS