Dagens PS

Soros: "Kan vara början på tredje världskriget"

Soros världskriget
Rysslands invasion av Ukraina kan vara början på tredje världskriget, enligt finansnestorn George Soros. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 maj 2022Publicerad: 25 maj 2022

Rysslands invasion av Ukraina kan vara början på tredje världskriget, enligt finansnestorn George Soros, rapporterar Reuters.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under toppmötet Världsekonomiskt forum i Davos på tisdagen som finansmannen och miljardären George Soros talade om Ukrainakriget som inledning på ett tredje världskrig.

“Invasionen kan vara början på tredje världskriget och vår civilisation kanske inte överlever det”, sade 91-årige Soros, berättar Reuters.

Enligt den legendariske hedgefondförvaltaren och filantropen är det bästa som kan hända om Putin besegras av västmakterna så snart som möjligt.

Soros: Putin hotar civilisationen

Det är Vladimir Putin som är problemet och som utgör ett hot mot civilisationen, slår Soros fast.

Den ryske presidenten är opålitlig till sin natur och någon vapenvila i Ukraina är inte att tänka på, även om Putin skulle utlysa en sådan. Han går inte att lita på, anser Soros och varnar för att ju svagare Putin blir, “desto mer oförutsägbar blir han”.

EU måste också förstå att Ryssland när som helst kan stänga av naturgasförsörjningen helst till Europa och särskilt i ett läge när det känns som mest.

George Soros – som blev känd när han knäckte det brittiska pundet 1992 under valutaspekulation och i samma veva fick Sveriges riksbank att höja styrräntan till 500 procent – kritiserade i Davos även Kinas ledare Xi Jinpings noll-covid-strategi och menar att en rad misstag har gjorts som kan kosta Xi Jinping presidentposten när kommunistpartiet ska besluta om han ska få sitta kvar en tredje mandatperiod.

ANNONS

Läs även: Putin använder Ukrainas grödor som “utpressningsverktyg”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS