Vladimir Putin använder Ukrainas grödor som ett ”utpressningsverktyg” för resten av världen menar Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

ANNONS

Det uppgav Mateusz Morawiecki vid World Economic Forum i Davos, skriver BBC.

Han jämförde Putins agerande med vad ”Stalin gjorde 1933”.

Genom kriget i Ukraina har landet inte kunnat exportera sina grödor från hamnarna vid Svarta havet vilket leder till skenade globala matpriser, vilket vidare leder till stora protester och eventuellt även till svält i länder som Jemen. 

Morawiecki uppgav vidare att detta är välplanerat av Putin som vill skapa stora flyktingströmmar från Nordafrika.

Ukrainas grödor som ett ”utpressningsverktyg”

Han fick även medhåll av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som sa att Putin använder ”hunger och säd för att utöva makt”.

ANNONS
ANNONS

När det gäller sanktionerna mot Ryssland så måste de inkludera energikällor så snart som möjligt om de ska få verklig effekt menar Morawiecki. Han förväntar sig ett överenskommet oljeembargo från EU inom kort, samtidigt som han kräver att Nordstream One-gasledningen från Ryssland till Tyskland ska stängas i år.

Den ryske presidenten ser på medan de stigande energi- och matpriserna i hans ögon förhoppningsvis kommer minska stödet för kriget.

”Putins främsta verktyg är rädsla, illusioner och propaganda”, uppgav Morawiecki.

Har inte gått som EU tänkt sig

Det går dock inte att fortsatt sponsra Putins krig via energiimporten, där det inte riktigt har gått som EU-ledarna tänkte sig.

”Vissa västeuropeiska ledare ville ha billiga naturresurser och fred. Vad de fick är mycket dyra råvaror, naturresurser och krig.

ANNONS
ANNONS

Enligt Morawiecki vill Putin splittra EU och trötta ut alla inblandade, och precis som andra krig så kan även detta bli långvarigt.

”Vi måste vi vara beredda på ett långt krig, tyvärr, och vi måste göra allmänheten uppmärksam om vad som pågår i Ukraina”.

Läs även: Putin stor vinnare på gasen – trots sanktioner [Dagens PS]