Dagens PS

Global kris i fastighetsbranschen: "Tickande bomb"

fastighetsbranschen
Just nu pågår en global kris i fastighetsbranschen (Foto: Ng Han Guan/AP)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 09 feb. 2023Publicerad: 09 feb. 2023

Den globala fastighetsbranschen krisar, med obetalda krediter som hotar hela ekonomin. Dagens PS listar tre exempel där problemen är som störst. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt data från Bloomberg ligger fastighetsbranschens kredit på nästan 175 miljarder dollar, cirka 1800 miljarder kronor. Detta är fyra gånger högre än för den näst största industrin, Programvaror och tjänster.

Krisen drabbar inte bara bostäder, utan även kommersiella fastigheter, vilket i sin tur kan påverka både den reala ekonomin, tillväxten och arbetsmarknaden, skriver Bloomberg.

Konsekvenserna märks över hela världen.

Kina

I Kina har flera påbörjade bostadsprojekt stannat av. I september stoppades byggandet av ett projekt med 2 miljoner bostäder.

Kinas försenade byggprojekt bevakas intensivt av alla, från ekonomer till nödställda skuldinvesterare. Samtidigt danar försäljningen över hela landet och bolån bojkottas. 2020 försökte regeringen påverka industrin genom att kapa utvecklarnas tillgångar, minska huspriserna och minska riskerna gentemot den finansiella sektorn, vilket nu märks av i Kinas fastighetsbransch.

ANNONS

Senaste nytt

Europa

Enligt en studie av juristfirman Weil, Gotshal & Manges är de oroliga nivåerna inom europeisk fastighetsbransch de högsta på ett decennium, och beror delvis på grund av minskad likviditet.

ANNONS

Efter pandemin, då intresset för hemarbete ökade, syns en minskad efterfrågan på kommersiella fastigheter. Därtill har kostnaderna för material ökat vilket också gör att flera byggprojekt troligen kommer att slopas. Under den andra halvan av 2022 föll priserna i Storbritanniens kommersiella fastighetsbransch med 20 procent.

Bloomberg rapporterade i höstas om dramatiska fall på den svenska fastighetsmarknaden med börsbolag som fått se sina börsvärden halveras. Både svenska Riksbanken och Finansinspektionen har varnat för hot mot den finansiella stabiliteten som resultat av utvecklingen. Dessutom ska fastighetssektorn i Sverige återbetala 105 miljarder kronor i skulder i år, vilket Dagens PS rapporterade om i höstas.

USA

Flera amerikanska banker, exempelvis Bank of America Corporation och Wells Fargo & Company, förutspår att kreditförlusterna kommer att växa i år, i takt med ökade fastighetslån och en förhöjd risk för uteblivna betalningar.

Missa inte:

Expert om bostadsmarknaden: ”Ljuset i tunneln”

Högsta höjningen av hyrorna på 30 år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS