SEB drar i bromsen vad gäller aktier och varnar för bubblor. Det gäller särskilt i två av Stockholmsbörsens sektorer, investmentbolag och fastighetsbolag.

ANNONS

SEB minskar aktievikten och varnar för bubbeltendenser.

”Det spelar inte så stor roll om det går snabbt eller om det sakta pyser ut. Vi tycker bara att det har blivit en stor värderingsskillnad som gör det intressant att positionera sig inom det som har blivit billigare”, säger investeringschefen Fredrik Öberg till Dagens industri.

Effekten av att ekonomin har börjat återhämta sig efter corona har avklingat. Det gäller också börsens värdeökning.

I en färsk rapport konstaterar SEB att börsen snart kommer att normaliseras och återgå till ”en långsiktig historisk trend”.

Tänk globalt

Att aktiemarknaden har rusat beror bland annat på de finans- och penningpolitiska åtgärder som kom i samband med pandemin. Nu kommer de att successivt monteras ned.

ANNONS
ANNONS

Även om bankens modellportfölj fortfarande innehåller en övervikt mot risktillgångar så är vinstprognoserna inte så stora som tidigare.

Den som vill fortsätta att satsa på aktier och vill ha säkrare kort gör bäst i att tänka globalt, tror Fredrik Öberg. Han förutspår mer volatilitet för svenska aktier på börsen den närmsta tiden.

”Det finns en högre andel defensiva bolag i globala aktier och man får nästan alltid dollarstyrka i orostider, vilket fungerar som en stötdämpare”, säger han till Dagens Industri.

Risk för fastigheter och investmentbolag

Medan högvärderade kvalitetsbolag och tillväxtbolag har gått fram starkt den senaste tiden så har det gått sämre för cykliska bolag och värdebolag.

Bolagen som har hamnat på efterkälken kan emellertid få en chans nu när börsen stabiliseras.

När det gäller två sektorer på Stockholmsbörsen befarar SEB bubblor: fastighetsbolagen och investmentbolagen. Flera av bolagen handlas till historiskt höga substanspremier.

ANNONS
ANNONS

”De senaste månaderna har investmentbolag och fastighetsbolag utklassat börsen i övrigt. Inte på grund av att investmentbolagens aktieportföljer utvecklats extra bra eller ökningar av rapporterade substansvärden för fastighetsbolagen, utan på grund av att själva skalet värderats upp, i många fall dramatiskt”, skriver banken.

Förvärvsdrivna bolag kan också ligga i farozonen, menar SEB. Aktievärdet kan helt enkelt kan ha ökat för snabbt i många förvärvade bolag.

Läs också: 

Analys: Börsfall väntar – men först upp 50 procent
Därför står vi inför börsfall – kusliga likheter