Dagens PS

Analys: Börsfall väntar - men först upp 50 procent

50% upp
En analys från analysfirman Real Investment Advice, hittar stora likheter med Japan på 1980-talet. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 06 sep. 2021Publicerad: 06 sep. 2021

Efter de senaste decenniernas makalösa kursuppgång letar analytiker febrilt efter någon ledstång att hålla sig i.

ANNONS
ANNONS

En mindre lustig sådan som dykt upp den senaste tiden, bland annat från analysfirman Real Investment Advice, är liknelsen med Japan på 1980-talet.

Japanska tillgångar värderades upp

Då rådde det nästan Japanhysteri på finansmarknaden. Alla japanska tillgångar värderades upp till orimliga nivåer. När värderingarna inte gick att rättfärdiga fundamentalt var svaret att Japan var speciellt. Få vågade stå utanför. Flera japanfonderna på den svenska marknaden har sitt ursprung från den tiden.

Utan kreditprövning

Vinstmultiplarna (P/E-talet) på börsen i Tokyo var 1989 hela 65. Fastighetsmarknaden symboliserade bäst spekulationsbubblan. En kvadratmeter i den japanska huvudstaden värderades 350 gånger högre än en kvadratmeter på Manhattan.

Det fick till följd att bara marken under kejsarpalatset i Tokyo värderades till mer än alla fastigheter i hela Kalifornien. För att ta några exempel. Orsaken till den här spekulationen var Japans centralbank (BoJ) som uppmuntrade banksystemet att låna ut så mycket som möjligt.

Och det gjorde de. Mer eller mindre utan kreditprövningar.

Börsfall på 80 procent

ANNONS

Med allt mer pengar i omlopp blev resultatet till slut skenande inflation. När BoJ i slutet av 1989 var tvungen att stävja inflationen med kraftigt höjd styrränta så tog festen slut.

50% upp

Börsen föll som en sten. Som mest med 80 procent. Fortfarande efter 32 år är den japanska börsen (blå kurva i diagrammet nedan) inte tillbaka på nivåerna 1989.

Snarlika stimulanser

Det finns tyvärr beröringspunkter mellan den amerikanska situationen nu och Japanscenariot. Stimulanserna i den amerikanska ekonomin är snarlika den japanska.

Priset på de flesta tillgångar har stigit brant, om än inte till samma absurda nivåer som i 1980-talets Japan. Aktieutvecklingen för det amerikanska börsindexet S&P500 skuggar (den röda kurvan) också den japanska börsutvecklingen från den tiden.

Börsuppgång på 50 procent

Att Sverige inte har öppnat pengakranen på samma sätt som USA hjälper föga när det gäller den framtida börsutvecklingen. Det är USA-börserna som styr.

ANNONS

Den enda positiva är att om japanscenariot infrias så väntar en börsuppgång på 50 procent innan rullgardinen dras ned.

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS