Ryssland har nu en inflation på 200 procent, och landet är på väg mot ekonomiskt kaos. Det säger Brian Dees, chef för NEC, USA:s nationella ekonomiska råd.

ANNONS

Priserna i Ryssland rusar efter sanktionerna mot landet, och Putins krig mot Ukraina skapar varubrist och får rubeln att rasa. Nu är inflationen i landet på årsbasis 200 procent, eller 2 procent per vecka, enligt Quartz.

Krympande ekonomi och rusande inflation

Brian Dees förutspår också att den ryska ekonomin krymper med 10 till 15 procent under 2022.

USA införde på onsdagen nya sanktioner. Amerikanska företag får inte längre investera i sina ryska tillgångar, eller i nya ryska företag. För första gången någonsin införs också sanktioner mot Vladimir Putins två döttrar.

Ryssland isoleras ekonomiskt

”USA och mer än 30 allierade och partners världen över har infört de mest effektfulla, koordinerade och omfattande ekonomiska restriktionerna i historien”, säger Vita Huset i en kommentar enligt Quartz. ”Ryssland kommer sannolikt att förlora sin status som major Economy, och landet kommer att fortsätta sin nedgång mot ekonomisk, finansiell och teknologisk isolering”.

Centralbanken höjer räntan

Rysslands egna data visar snabba prisökningar, och landets finansdepartement rapporterar en årlig inflationstakt på 14,5 procent i mars. Den ryska centralbanken har höjt räntorna från 9,5 till 20 procent för att försöka avvärja hyperinflation. Ryska företag har fått order att sälja 80 procent av sina intäkter i utländska valuta för att stötta rubelkursen.

Banade väg för Putin

Senaste gången Ryssland hade hyperinflation var på 1990-talet, efter Sovjetunionens fall. Det ekonomiska kaoset som följde gav rekordränta på över 2000 procent 1992, och banade väg för Vladimir Putins maktövertagande.

Ryssland: Inflationstakt på 200 procent enligt USA
Det ekonomiska kaoset efter Sovjetunionens fall banade väg för Vladimir Putin. Foto: TT

”Vi är ett rikt land med ett fattigt folk. Och det är en outhärdlig situation”, sa Putin innan han blev vald till president första gången enligt Quartz. Nu gör beslutet att invadera Ukraina att Ryssland hamnar i ekonomiskt kaos ännu en gång.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Globala statsskulderna väntas stiga till 673 000 miljarder [Dagens PS]

Läs även: Tips: Smarta aktier vid lågkonjunktur [Dagens PS]