Dagens PS

Globala statsskulderna väntas stiga till 673 000 miljarder

Statsskulder
De globala statsskulderna väntas stiga 9,5 procent i år. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 06 apr. 2022Publicerad: 06 apr. 2022

De globala statsskulderna väntas stiga rejält i år – till hisnande 673 000 miljarder kronor, rapporterar CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den brittiska kapitalförvaltaren Janus Henderson förutspår i en ny rapport att de globala statsskulderna kommer att stiga med 9,5 procent under 2022 till rekordhöga 71,6 biljoner dollar, motsvarande 673 biljoner svenska kronor – eller 673 000 miljarder kronor.

Nya statliga lån väntas i år ligga på 10,4 biljoner dollar, motsvarande 98 biljoner kronor.

“Pandemin har haft en enorm inverkan på statens upplåning – och efterverkningarna kommer att fortsätta ett tag ännu. Tragedin som utspelar sig i Ukraina kommer sannolikt också att pressa västerländska regeringar att låna mer för att finansiera ökade försvarsutgifter”, säger Bethany Payne, portföljförvaltare för globala obligationer på Janus Henderson till CNBC.

Den stora ökningen drivs på främst av USA, Kina och Japan men en överväldigande majoritet av världens länder kommer sannolikt att öka sin statsskuld under året.

“Vi förväntar oss att upplåningen förblir hög, på grund av höga skuldåtervinningsbehov, såväl som utmaningar för finanspolitisk normalisering som orsakas av pandemin, den höga inflationen och polariserade sociala och politiska landskap”, säger S&P Global Ratings analytiker Karen Vartapetov till CNBC

Läs även: Ett omöjligt ekonomiskt experiment i Japan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS