Dagens PS

Ryssland hotar Litauen efter transportförbud

EU splittrat i frågan om visumförbud för ryssar
Den litauiska utrikesministern Gabrielius Landsbergis Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 21 juni 2022Publicerad: 21 juni 2022

Ryssland hotar med hämnd efter Litauens förbud mot transporter genom landet. Förbudet omfattar enbart varor på EU:s sanktionslista, och gäller transporter till den ryska enklaven Kaliningrad. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland reagerar starkt på Litauens besked om att transporter genom landet stoppas. Det ryska utrikesdepartementet säger att man “förbehåller sig rätten att agera för att skydda det nationella intresset”, enligt The Guardian.

“Det här beslutet saknar motstycke. Det är en kränkning av allt”, säger Dmitri Peskov, talesperson för Kreml enligt The Guardian. “Vi anser att det är olagligt. Situationen är mer än allvarlig.”

Gäller gods på sanktionslistan

Litauen är sedan 2004 medlem i EU. EU-sanktionerna som ska införas gäller alltså inte allt gods genom Litauen till och från Kaliningrad, utan enbart det som står på EU:s sanktionslista.

Reaktionen från de ryska myndigheterna oroar EU, och Josep Borrell, ansvarig för EU:s utrikespolitik, säger att Litauen bara genomför de sanktioner unionen beslutat om.

ANNONS

Senaste nytt

Ingen blockad av Ryssland

“Det handlar inte om en blockad. Landtransporter mellan Kaliningrad och andra delar av Ryssland är inte förbjudet”, säger Borrell enligt The Guardian. “För det andra, transport av människor och varor som inte är sanktionerade fortsätter.”

“Och för det tredje, Litauen har inte fattat några ensidiga nationella beslut”, fortsätter Josep Borrell.

ANNONS

Panikköp efter myndighetsbesked

När myndigheterna i Kaliningrad påstod att Litauen är på väg att skära av järnvägs- och energitransporter ledde det till panikköp i enklaven i helgen. Kaliningrad, med ungefär en halv miljon invånare, ligger mellan Litauen och Polen. En stor del av förnödenheterna till enklaven kommer via järnväg från Ryssland.

“Falsk information”

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis säger att Moskva sprider falsk information och att Litauens beslut handlar om att genomföra de sanktioner EU beslutat om.

“Just nu är lite mindre än hälften av det gods som transporteras genom Litauen på sanktionslistan, men det betyder inte att allt är sanktionerat just nu”, säger Landsbergis enligt The Guardian. 

Sanktionerna gäller bland annat kol, metall, byggmaterial och avancerad teknologi.

Läs även: Första steget för Ukraina till ett medlemskap i EU 

Läs även: Rysslandsfonder skrotas – smäll för pensionärer 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS