Pengarna ryker för spararna när de fyra Rysslandsfonder som stängdes för handel efter Rysslands invasion av Ukraina nu avregistreras – pensionärer drabbas hårt.

ANNONS

När Ryssland anföll Ukraina handelsstoppades fonderna.

Nu avregistreras fonderna, berättar Privata Affärer och uppger att värdet skrivs ned med 99,5 procent vilket innebär att spararna får tillbaka blygsamma 0,5 procent av sina investerade pengar i Rysslandsfonderna.

Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten, menar att det är omöjligt att uppskatta värdet på Rysslandsfonderna i dagsläget.

Slår hårt mot pensionärer som investerat i de nu avvecklade Rysslandsfonderna

”Det finns en stor ovisshet eftersom Moskvabörsen, där underliggande aktier handlas, är stängd för utländska investerare”, säger han.

De berörda fondspararna får sina konton upplåsta och kan därmed göra fondbyten på nytt.

För de nästan 30 000 pensionärer som investerat i Rysslandsfonderna kommer utbetalningen minska under nästa år, skriver Privata Affärer.

”Pensionsmyndighetens förhoppning är att framtida inlösen gör att delar av förlusten kan ersättas vid en senare tidpunkt. Det troligaste slutresultatet som det ser ut i dagsläget är tyvärr en bestående premiepensionsminskning för dem med investeringar i Ryssland”, säger Erik Fransson.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Färre fonder, högre skulder för svensken [Dagens PS]

Läs mer: Skrotar Rysslandsfonder – miljardsmäll för småsparare [Dagens PS]

Läs också: Pensioner: Alla säljer fonderna [Dagens PS]