Dagens PS

Riksbanken skuggar ECB – så mycket höjs räntan

Erik Thedéen
Riksbankschefen Erik Thedéen försvarar i Di amorteringskravet. (Foto: TT )
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 feb. 2023Publicerad: 09 feb. 2023

Riksbanken har nu kommit med sitt räntebesked och det följer ECB:s linje – och på samma sätt flaggas det för fler räntehöjningar i Sverige under våren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europeiska centralbanken kom nyligen in med en 50-punktshöjning av styrräntan.

Riksbanken brukar följa ECB. Och så blev det också.

I ett pressmeddelande är beskedet att den svenska styrräntan höjs med 50 punkter (0,5 procentenheter) till 3 procent.

Samtidigt flaggar Riksbanken för fler räntehöjningar under våren.

Det har även ECB gjort.

Läs mer om det här: ECB höjer 50 punkter och tänker höja mer

“Den höga inflationen urholkar hushållens köpkraft och gör det svårt för dem och företagen att planera sin ekonomi. Det är viktigt för förtroendet för inflationsmålet att inflationen faller tillbaka tydligt i år och mycket tyder på att så blir fallet. Men det är osäkert om inflationen kommer att falla tillräckligt snabbt och djupt, inte minst eftersom den underliggande inflationen fortfarande stiger. Om kronan dessutom fortsätter att utvecklas svagt blir det betydligt svårare för Riksbanken att varaktigt föra tillbaka inflationen mot målet. En starkare krona vore i det här läget önskvärd”, skriver Riksbanken.

“Genom att Riksbanken stramar åt penningpolitiken mer nu minskar risken för att den höga inflationen blir kvar under lång tid och därmed också för en ännu större penningpolitisk åtstramning längre fram”, heter det vidare.

Riksbanksdirektionen har även beslutat att från och med april sälja statsobligationer för att minska innehavet av värdepapper i snabbare takt.

Missa inte mer om det: Räntesmocka hotar i smyg när värdepapper avvecklas

“Riksbanken kan komma att förändra volymer och villkor om marknadsförhållandena är ogynnsamma. Riksbanken planerar inte att sälja sitt innehav av icke-statliga obligationer. Vidare har direktionen beslutat att erbjuda större volymer riksbankscertifikat, motsvarande banksystemets hela likviditetsöverskott, i de veckovisa penningpolitiska operationerna”, förklarar Riksbanken.

De svenska storbankerna och en rad andra bedömare räknade med att Riksbanken nu skulle höja räntan 50 punkter.

Räntebeslutet är det första som nye riksbankschefen Erik Thedéen deltagit i efter den tidigare mångårige riksbankschefen Stefan Ingves avgång.

Kronan stärks med omkring 11 öre mot dollarn till 10,47 kronor per dollar efter räntebeskedet. Mot euron stärks kronan med omkring 8 öre till nivån 11,26 kronor per euro.

Läs även: Räntan: Bankerna vinnare och hushållen förlorare

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS