Risken finns att räntan smyghöjs när Riksbanken nu har börjat dumpa sin enormt stora portfölj av värdepapper som svällt under pandemin.

ANNONS

Det här uppger SVT Nyheter och förklarar att det är den stora högen av värdepapper som Riksbanken stödköpte under pandemin som nu måste avvecklas – för att ta tillbaka stimulanspengar som släpptes ut då.

Det handlar om obligationer eller lån med ränta och sedan årsskiftet har Riksbanken ägnat sig åt att försöka göra sig av med den  gigantiska mängden värdepapper.

Läs mer här: Brakförlust – räntespöket drabbar Riksbanken [Dagens PS]

Missa inte: Riksbanken har ställt till det – och du får betala [Dagens PS]

Men det är inte utan risk. När Riksbanken köpte in värdepappren var syftet att sänka räntan, men nu kan det omvänt leda till en smygande räntehöjning på hypotetiska mellan en halv och nästan en procentenhet under närmaste åren.

Det gäller då längre räntor.

Ekonomiprofessorn till Riksbanken: Ta det ”lugnt och försiktigt”

Det här konstaterar SVT med hänvisning till en osäker uppskattning av OECD-ekonomer.

ANNONS
ANNONS

Avvecklingen av värdepapper måste ske ”lugnt och försiktigt”, manar John Hassler, professor i nationalekonomi på Stockholms Universitet i tv-klippen mot bakgrund av att räntan riskerar att stiga i det tysta vid sidan av Riksbankens väntade höjningar av styrräntan.

Räntehotet kan bli en realitet när Riksbanken ska minska den massiva värdepappersbunten med 490 miljarder kronor på ett par år – fram till 2025, vilket enligt SVT skulle betyda mer än en halvering av värdepappersberget.

För att förstå vidden jämförs storleken av beloppet med Sveriges ekonomi – det uppges motsvara 9 procent av ekonomin, mätt i BNP.