Exakt hur stor förlusten blir kan Riksbanken inte berätta i dag, men det är ingen tvekan om att det drabbar avkastningen.
Riksbanken köpte dollar och gör brakförlust


Mest läst i kategorin
“Det har ju varit ganska stora valuta- och marknadsrörelser generellt”, medger Heidi Elmér, avdelningschef för marknader på Riksbanken, i en intervju med DN.
Tidningen berättar om Riksbankens uselt tajmade dollar dollaraffär. Det började med ett beslut den 20 februari om att öka mängden dollar i valutareserven från 62 till 70 procent.
Det har bara gått utför med dollarn
Det dröjde sedan innan Riksbanken skred till verket och under tiden föll dollarn kraftigt, särskilt efter den amerikanska presidenten Donald Trumps besked den 2 april om sin globala tullsmocka.
Dagen innan, den 1 april, meddelade Riksbanken att den i tysthet tankat dollar för cirka 3 miljarder kronor.
Efter Trumps tullutspel föll dollarn dramatiskt, och den står nu i 9,62 kronor men den började tapppa dramatiskt redan efter installationen av Trump i Vita huset den 20 januari.
Senaste nytt
Så stort är fallet efter beslutet
Sett till Riksdagen fattade sitt beslut om att köpa dollar rör det sig om en nedgång på mer än 10 procent.
Allt enligt Dagens nyheter där Heidi Elmér på Riksbanken har svårt att uppskatta hur stor smäll Riksbanken åker på till följd sin dollaraffär under valutans kritiska period.
“Exakt vad det där blir i slutändan återstår att se. Vi publicerar våra resultat på årsbasis i vår årsredovisning”, säger hon.
Klart är att dollarn stod i 10,73 kronor när beslutet klubbades att köpa dollar för att fylla på valutareserven, och att dollarkursen hade backat med 6,4 procent till 10,04 kronor när informationen om vad som hade hänt i det fördolda gick ut till allmänheten i ett pressmeddelande.
Riksbanken: Ville inte störa marknaden
“Vi ville inte störa marknaden eller riskera att få sämre priser från våra motparter om de vet exakt vad vi ska göra”, säger Heidi Elmér till DN.
Valutareserven ska ge en bra avvägning mellan beredskap, risk och avkastning, enligt Riksbanken.
Men flera händelser har kommit slag i slag som påverkar synen på dollarn, bland annat finns nu en utbredd misstro mot den amerikanska ekonomin som påverkar marknadsräntorna och amerikanska statspapper, Trump har tvingats pausa sina strafftullar (utom mot Kina), han har också angripit Fed-chefen Jerome Powell och krävt att han ska sänka räntorna.
Läs även: Storbanken förutspår dollar-kollaps Dagens PS
Läs mer: Kris för dollarn – USA tvingar världen att tänka om Dagens PS

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.