Sverige storsatsar på försvar – anslagen ska höjas till 2 procent av BNP, meddelar statsminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens.

ANNONS

Under 2021 var Försvarsmaktens budget 66 miljarder kronor. På en presskonferens meddelar regeringen att den ska höjas till 2 procent av BNP – vilket skulle innebära 108 miljarder kronor per år, rapporterar SVT.

Satsningen ska genomföras så snart som möjligt, säger statsminister Magdalena Andersson (S). Satsningen innebär också att fler unga kommer att behöva göra värnplikt framöver.

”Fler unga behöver på sikt bereda sig på att göra värnplikt och bidra till det militära försvaret. Men det här handlar också om det civila försvaret. Det handlar om att vi ska bygga ett folkförsvar”, säger Magdalena Andersson.

”Tar många, många år”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att det kommer att ta tid att bygga upp förmågan i Sveriges försvar.

”Det tar många, många år. Vi vill genomföra det här på ett systematiskt och realistiskt och genomförbart sätt. Vi måste få ut maximalt av varje krona som vi går in med.”

ANNONS
ANNONS

Riksdagen har redan beslutat om ökade försvarssatsningar redan innan dagens besked. I den planen skulle försvarsutgifterna öka till 91 miljarder 2025.

Vill diskutera finansieringen av Sveriges försvar

Hur den nya satsningen ska finansieras vill regeringen diskutera med de andra partierna i riksdagen.

”Det här är rätt att göra i ett förändrat säkerhetspolitiskt läge, men det innebär också konsekvenser. Finansieringen av den utökade försvarsbudgeten kommer att påverka oss alla”, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Moderaterna och Sverigedemokraterna välkomnar att regeringen nu vill höja anslagen till 2 procent, vilket de tidigare krävt.

”Bra men åtminstone 20-25 år för sent”, skriver SD på twitter.

ANNONS
ANNONS

Beskeden om nya försvarssatsningar får försvarsbolaget Saabs aktie att rusa på Stockholmsbörsen. Saab stiger 4,9 procent på torsdagen. Bolagets aktie har stigit 40 procent hittills i år.

Läs även: Putin valde krig i Europa: Invaderade Ukraina i natt [Dagens PS] 

Läs även: Problem med leveranskedjor än värre i krig [Dagens PS]