Dagens PS

USA: Importtull på rysk olja bättre för EU än embargo

USA: Importtull på rysk olja bättre för EU än embargo
USA:s finansminister Janet Yellen föreslår att EU inför importtull på rysk olja. Här talar hon i Bryssel 17 maj. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 18 maj 2022Publicerad: 18 maj 2022

En kombination av embargo och importtull kan vara det bästa för EU när det gäller rysk olja. Det säger USA:s finansminister Janet Yellen, som lägger fram förslaget vid G7:s finansministermöte i veckan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förslaget om att införa importtullar för rysk olja skulle bli mindre kostsamt för EU, men ge snabbare resultat. Effekten blir densamma: Rysslands inkomster från oljan minskar.

Fortsatt flöde av rysk olja

Planen går ut på att den ryska oljan fortfarande ska flöda och begränsa prisökningarna som följer på ett embargo. Samtidigt minskar pengarna som Ryssland får in på oljeexporten. EU-kommissionens nuvarande förslag innebär ett totalt embargo, och meningen är att det ska införas i etapper med start nästa år.

Oljeembargot är ett svar på invasionen av Ukraina, men har stött på protester från länder som är beroende av att importera rysk olja, bland annat Ungern. Hälften av den ryska råolje- och petroleumproduktexporten går nu till Europa. Det handlar om ungefär 2,2 miljoner fat råolja och 1,2 miljoner fat petroleumprodukter

USA ska stötta Europa

Janet Yellen säger att hon kommer att stötta EU oavsett vad medlemsländerna kommer överens om. Hon säger också att det är “kritiskt viktigt att de minskar beroendet av rysk olja”, uppger Reuters. Den amerikanska finansministern lovar också att USA ska hjälpa till med de europeiska energibehoven. Bland annat ska USA arbeta tillsammans med partners för att öka exporten av naturgas i vätskefort till Europa.

Vill undvika prisrusning

Källor på det amerikanska finansdepartementet säger till Reuters att det finns stora risker med att helt sluta köpa rysk olja. Att i stället införa ett system med importtull kan hjälpa till att skydda världsekonomin genom att begränsa prisökningen på olja.

ANNONS

Pengarna från den nya importtullen skulle kunna gå till en fond för Ukrainas återuppbyggnad, erfar Reuters. Det skulle göra att Ryssland får ersätta åtminstone en del av de skador som kriget åsamkat Ukraina.

Läs även: G7-länderna fortsätter isolera Ryssland – bedriver “vetekrig”

Läs även: Saudi Aramco visar ny rekordvinst genom kriget i Ukraina 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS