G7-länderna bestämde efter ett möte i helgen att fortsätta isolera Ryssland både ekonomiskt och politiskt. Tyskland anklagar Ryssland för att bedriva ett ”vetekrig” i Ukraina.

ANNONS

Efter ett möte i helgen i norra Tyskland står det fast att G7-länderna kommer fortsätta att stötta Ukraina militärt ”så länge det krävs”.

G7 fortsätter isolera Ryssland

Ländernas utrikesministrar lovar att fortsätta isolera Ryssland både ekonomiskt och politiskt, fortsätta att leverera vapen till Ukraina och bekämpa vad Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock beskriver som ett ”vetekrig” som bedrivs av Moskva, skriver CNBC.

G7 kommer även bekämpa vad de kallar rysk desinformation som syftar till att beskylla västvärlden för matförsörjningsproblem runt om i världen på grund av ekonomiska sanktioner mot Moskva. De kommer även fortsättningsvis uppmana Kina att inte hjälpa Moskva eller rättfärdiga Rysslands krig.

Oljan måste skära av

För att sanktionerna mot Ryssland ska kännas ordentligt måste dock oljeimporten skäras av, och EU förväntas komma fram till en överenskommelse under veckan, även om Ungern fortfarande motsätter sig en sådan deal.

”Vi kommer att påskynda våra ansträngningar för att minska och avsluta beroendet av rysk energiförsörjning och så snabbt som möjligt fasa ut eller förbjuda importen av ryskt kol och olja”, lät ett gemensamt G7-uttalande.

G7 kommer även trappa upp sanktionerna mot den ryska eliten, viktiga instutioner och militären.

Livsmedelssäkerheten hotas

Mötet lyfte även frågan om världens livsmedelssäkerhet som hotas på grund av kriget.

ANNONS
ANNONS

”Människor kommer att dö i Afrika och Mellanöstern och vi ställs inför en akut fråga: hur kan människor få mat runt om i världen? Folk frågar sig själva vad som kommer att hända om vi inte har den spannmål som vi brukade få från Ryssland och Ukraina”, sa Tysklands Annalena Baerbock vid mötet.

”Har vi gjort tillräckligt för att mildra konsekvenserna av detta krig? Det är inte vårt krig. Det är ett krig av Rysslands president, men vi har ett globalt ansvar”, sa hon vidare.

Läs även: Gaskrisen förvärras – Ryssland inför sanktioner [Dagens PS]