Invasionen av Ukraina i slutet på februari innebar att den svenska importen från Ryssland minskade med 93 procent. Men en särskilt dyrbar metall fördubblade sin ryska försäljning till Sverige under året. 

ANNONS

Under det tredje kvartalet minskade importen från 7,1 miljarder i fjol till knappt en halv miljard i år. Det är en nedgång på 93 procent, enligt Statistik från SCB.

Sanktioner mot Ryssland har fått genomslag

Importen av olja, kol, anrikat uran, de flesta metaller, gummi och gödselvaror är ett minne blott. Det är nästan omöjligt att handla med Ryssland i det nuvarande geopolitiska läget.

”Sanktionerna har fått genomslag” säger Nils Norell, analytiker på Kommerskollegium som analyserat siffrorna.

Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel.

Även marknader som inte omfattas av sanktioner påverkas, eftersom Ryssland ses som en osäker handelspartner.

ANNONS
ANNONS

”Det har dessutom blivit lite av ett stigma att ha landet som handelspartner, säger Norell.

Allt är inte silver som glimmar

Men det finns undantag, berättar han. Exempelvis aluminium. Svensk import från Ryssland av silvriga metallen har i det närmaste fördubblats.

Metallen används inom industrin för att göra allt från fordonskarosser, fönsterkarmar och tak – till de små kapslarna som många använder för att pressa sitt morgonkaffe.

I juni till september importerade Sverige aluminium för 112 miljoner kronor – jämfört med 59 miljoner samma kvartal i fjol.

”Vissa typer av aluminium omfattas inte av EU:s embargon, utan är alltså fortfarande möjliga att köpa från Ryssland”, säger Nils Norell.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Ryssland:

Mild vinter kan snuva Putin på energiseger [Dagens PS]

Råvarubrist – biltillverkare stänger ner [Dagens PS]

Kriget i Ukraina fortsätter – Zaparozjzja strömlöst [Dagens PS]