Dagens PS

Saudiska oljeaktier sålde slut – men vilka köpte?

Saudisk trader pekar på siffror vid en presentation.
Den saudiska energijätten Saudi Aramco sålde förra veckan aktier för omkring 130 miljarder kronor och oljeaktien gick åt snabbt på marknaden. Men vem var det som köpte? (Foto: Amr Nabil / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Saudiska energijätten Aramco sålde oljeaktier för 12 miljarder dollar, motsvarande cirka 130 miljarder kronor, och det dröjde inte länge innan marknaden hade köpt allt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försäljningen sammanfaller med ett svagt oljepris och en låg efterfrågan på den globala oljemarknaden. Detaljer om fördelningen mellan saudiska och utländska aktieägare är ännu inte kända.

Oljeaktier ska finansiera saudiska investeringar

Det var i förra veckan som det statligt ägda energiföretaget meddelade att man kommer att sälja aktier för att finansiera kungadömets satsningar på en breddad ekonomi. Försäljningen ägde rum på söndagen och det var en succé – oljeaktier motsvarande ett värde på 130 miljarder kronor gick åt kort efter att erbjudandet hade öppnat.

Erbjudandet omfattade 1,5 miljarder aktier, eller 0,64 procent av bolaget. Köparna har troligen siktet inställt på den årliga utdelningen som beräknas ge en ungefärlig avkastning på 6,6 procent, enligt Oilprice.

Högt värderade oljeaktier skrämde bort investerare

Det är fortfarande okänt hur fördelningen mellan saudiska och utländska investerare ser ut, eftersom det internationella intresset var svalt i samband med bolagets IPO 2019. Då var det en hög initial värdering som skrämde investerarna.

För att ge perspektiv på Aramcos värdering så är bolagets marknadsvärde är nästan fyra gånger högre än den största amerikanska oljeproducenten, Exxon Mobil. Detta trots att Aramcos produktion bara är 2,5 gånger större än Exxon Mobils.

Försäljningen av landets oljeaktier sammanfaller med ett lågt oljepris, som beror på oro kopplat till svag global efterfrågan på olja, vilket Dagens PS rapporterat om tidigare. Men det ser desto ljusare ut för Saudiarabiens nya intäktskällor.

ANNONS

Alternativ till olja går bättre

Ett lågt oljepris hade varit förödande för Saudiarabien för bara tio år sen, men i dag har landets ekonomi fler ben att stå på. Genom satsningar på förnyelsebar energi, tillverkningsindustri och turism så ska mellanösterns största ekonomi bli mindre känsligt för svängningar i oljepriset.

Det verkar som att satsningen redan bär frukt. 2023 uppgick landets intäkter från andra källor än olja till 50 procent av BNP, en större andel än någonsin förut.

Läs mer: Saudi Aramco’s $12 Billion Share Sale Quickly Sells Out, but Who is Buying? (Oilprice)
Läs även: Oljepriset fortsätter rasa – lägsta på fyra månader (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS