Belgiska staden Antwerpen är huvudstad för världens diamanthandel. Och här fortsätter ryska diamanter att förse den ryska krigskassan med miljarder euro per år.

ANNONS

Efter nio sanktionspaket mot Ryssland fortsätter en europeisk handelsstad oavbrutet förse den ryska krigskassan  med tiotals miljarder kronor.

Var tredje diamant som säljs i Antwerpen kommer fortfarande från Ryssland.

85 procent av alla diamanter

Det är ingen struntsumma. Staden är världens huvudstad vad gäller diamanthandel. Här passerar med 85 procent av alla oslipade diamanter, 50 procent av alla halvslipade och 40 procent av alla fabriksdiamanter.

Staden har århundraden på nacken när det gäller handel med ädla stenar.

Ryska krigsmaskinen går på diamanter

Men det senaste året har en skugga fallit över stadens ädla konst, menar belgiska eu-parlamentarikern Kathleen Van Brempt, socialdemokrat, som i en debattartikel kritiserar EU för att inte ta itu med hårdhandskarna mot miljardindustrin.

Bolaget Alrosa som är det största diamantbrytningsbolaget i Ryssland, har nära band till den ryska regeringen som invaderade Ukraina i slutet på februari i fjol.

Nu har snart ett år gått sedan invasionen, men ännu syns efter nio sanktionspaket inga åtgärder för att begränsa de ryska diamanterna i EU.

”Vinsterna som Alrosa gör går till att finansiera den ryska krigsmaskinen mot Ukraina. Dessutom har bolaget nära band till både krigsindustrin och Rosatom”, skriver hon i debattinlägget.

ANNONS
ANNONS

”Obegripligt”

Artikeln publicerades först på flamländska, men finns översatt till engelska på Euobserver, och fortsätter:

”Attityden är obegriplig eftersom Antwerpen undergräver sitt eget rykte som hållbar och etisk handelsplats för diamanter”.

Snart börjar förberedelserna för ett tionde sanktionspaket mot ryska varor. Van Brempt hoppas att Belgien och EU då tar tillfället i akt att sätta de ryska diamanterna på listan över sanktionerade varor.

Då behöver handel med de dyrbara ryska stenarna via internationella ädelstenshubbar som Dubai och Mumbai också övervakas och stoppas.

”Blodsdiamanter”

”Ett halvdant jobb duger inte. Vi måste reducera handeln med de ryska blodsdiamanterna till noll”, säger hon.

Läs mer om råvaror och diamanter:

Intresserad av råvaror och affärsnyheter? Så här enkelt får du vårt fiffiga nyhetsbrev, helt gratis.

Putins diamanter fortsätter välla in [Dagens PS]

Ryska diamanter kan inte konfliktklassas [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Bollen ligger i EU:s händer, enligt regeringen [Dagens PS]

Silverpriset imponerar mer än guld [Dagens PS]

Svajig vecka på guldmarknaden [Dagens PS]

Ebba Busch anklagas [Dagens PS]

Råvarorna i Kirunagruvan bakom ovanliga batteriet [Dagens PS]

5 rikaste äger lika mycket som 5 miljoner svenskar [Dagens PS]